Table of Contents Table of Contents
Previous Page  18 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 30 Next Page
Page Background

De Schijf van Vijf heeft van oudsher als uitgangspunt dat

de voedingsadviezen gezondheidswinst voor de bevolking

moeten opleveren. Maar hoe scoort de nieuwe Schijf van Vijf

op duurzaamheid? Hans Dagevos, senior onderzoeker aan

Wageningen University en lector aan Hogeschool Inholland,

is er duidelijk over: ‘Het Voedingscentrum heeft wat betreft

het milieu een grote sprong in de goede richting gemaakt!’

Wat goed is voor

de mens, is ook

goed voor de planeet

CONSUMPTIESOCIOLOOG

DR. HANS DAGEVOS

OVER DUURZAAMHEID

Dagevos nuanceert zijn uitspraak onmiddellijk:

‘Eigenlijk is het natuurlijk een beetje raar dat ik dit

compliment maak, want ik heb zelf als expert ook

een heel klein stukje aan de nieuwe Schijf bij mogen

dragen. De lancering in maart bracht voor mij dan

ook geen verrassing. En in 2011 hebben we

natuurlijk al een voorproefje gehad met het

adviesrapport Richtlijnen goede voeding e

cologisch

belicht en in november verschenen d

e Richtlijnen goede voeding 2015.

Maar nogmaals: ik ben heel

tevreden over de nieuwe Schijf, want veranderingen

in ons consumptiegedrag zijn broodnodig, de tijd

dringt. Onze huidige voedselconsumptie zorgt voor

een grote belasting van het milieu.’

Minder dierlijk, meer plantaardig

De consumptiesocioloog houdt zich dagelijks bezig

met de wereld van voedsel en groen vanuit het

perspectief van de moderne consumptiesamenleving.

NIEUWE SCHIJF VAN VIJF

18|

Wat goed is voor de mens, is ook goed voor de planeet

Suiker in perspectief, mei 2016