Table of Contents Table of Contents
Previous Page  21 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 30 Next Page
Page Background

de

s onverstandig’

Bereken een gezonde voeding en houdt daarbij

rekening met duurzaamheid. Gemakkelijker gezegd

dan gedaan: een gezonde voeding bestaat uit vele

dimensies en daar ook nog duurzaamheid aan

toevoegen, dat levert een echte uitdaging op. Blonk

Consultants maakt gebruik van het programma

Optimeal®. Dit model is in samenwerking met het

Voedingscentrum ontwikkeld en door het RIVM

gebruikt om de nieuwe Schijf van Vijf kwantitatief te

onderbouwen. Ir. Gerard Kramer, werkzaam als

Manager Sustainable Nutrition bij Blonk Consul-

tants, geeft tekst en uitleg. Blonk Consultants is

inhoudelijk niet betrokken geweest bij de berekenin-

gen. Kramer: ‘Wij hebben de rekenmotor geleverd en

hebben het RIVM in het begin geholpen met hun

plan van de aanpak (zie figuur 1).' ‘De belangrijkste

pijler van Optimeal® is de doelfunctie waarmee het

rekenmodel optimaliseert. Het doel: Vind het klein-

ste verschil met het gemiddelde consumptiepatroon.

De doelfunctie minimaliseert de afstand tussen de

huidige en de gewenste voeding nadat alle verschui-

vingen bij elkaar zijn opgeteld.’

Geen oplossing

Kramer vertelt dat voor 1-3 en 4-8 jarige jongens en

meisjes, en voor 14-18 jarige meisjes geen oplossing

is gevonden. Kramer: ‘Dan zit er ergens een conflict

in de criteria. Bijvoorbeeld het fictieve conflict: geen

suiker en minimaal 200 gram fruit dat suiker bevat.

Ook kan het zijn dat het model over onvoldoende

geschikte voedingsmiddelen beschikt en onvoldoen-

de kan schuiven met producten.’ Dr.ir. Caroline van

Rossum van het RIVM: ‘Voor jonge kinderen werd in

de optimalisatie veelal geen oplossing gevonden,

omdat het niet mogelijk bleek binnen de energiebe-

hoefte alle voedingsnormen te halen.’ Het RIVM

heeft met 15 groepen voedingsmiddelen gewerkt,

terwijl Kramer meestal met circa 200 verschillende

voedingsmiddelen werkt. Voor de samenstelling van

de 15 groepen heeft het RIVM vaste verhoudingen

(de gemiddelde consumptie volgens de voedselcon-

sumptiepeilingen) gehanteerd voor de voedingsmid-

delen die tot de betreffende groep behoren. Rood

vlees, met daarin varkens- lams- en rundvlees, is dus

één product. Dit sluit aan bij de Richtlijnen goede

‘Blindelings vertrouwen op de uitkomsten van een model is onverstandig’

|21

Suiker in perspectief, mei 2016