Table of Contents Table of Contents
Previous Page  19 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 30 Next Page
Page Background

Wat goed is voor de mens, is ook goed voor de planeet

|19

Suiker in perspectief, mei 2016

‘De hoofdboodschap van de Schijf is om minder

dierlijke en meer plantaardige producten te

consumeren: minder vlees en zuivel met mate,

meer groenten, fruit, noten en niet te vergeten:

peulvruchten. Dit komt helemaal overeen met

wetenschappelijk onderzoek waarin meer

plantaardige voedingspatronen als duurzamer uit de

bus komen. Eten volgens de Schijf is daarmee zowel

goed voor de mens als voor het milieu! Als we gaan

eten conform de Schijf kunnen we echt winst

boeken, want ieder stapje in de goede richting

betekent een besparing op onder andere het land-,

energie- en watergebruik.’

Consuminderen

‘Ook de boodschap om niet meer te eten dan je nodig

hebt is natuurlijk prima wat betreft duurzaamheid.

Het advies om minder zoete dranken, snacks,

snoep en koek te gebruiken, betekent ook minder

ecologische belasting, want deze producten

vragen veel bewerking in de fabriek.

Dat het visadvies is teruggebracht van twee-

naar eenmaal per week zorgt ook voor

duurzaamheidswinst. Heel goed ook dat de

viskeurmerken genoemd worden. Waar ik ook

blij mee ben: tips tegen verspilling. Goed voor

je portemonnee, maar ook voor het milieu.

De politiek pakt dit punt op door te kijken hoe

partijen in de agri- en foodsector hierin kunnen

veranderen, maar in ons eigen huishouden

kunnen we door minder te verspillen ook voor

milieuvoordeel zorgen.’

Radertje in het grote geheel

‘Natuurlijk ben ik niet zo naïef om te denken dat de

Schijf van Vijf nu een revolutie gaat ontketenen, maar

ik zie het wel als een radertje in het grote geheel.

De Schijf laat bovendien heel goed zien dat het niet

superingewikkeld hoeft te zijn, we hoeven niet totaal

anders te gaan eten. Alles mag, maar gebruik

sommige producten met mate.’ Helemaal tevreden?

Nee, Dagevos mist ook nog wel wat. ‘Er is een

mooie slag gemaakt door van nutriënten naar

voedingsmiddelen te switchen, maar ik zou nog

meer naar de alledaagse praktijk willen gaan.

Het Braziliaanse voorlichtingsmodel (zie kader

pagina 6, red.) bevat precies wat ik bedoel,

bijvoorbeeld aanbevelingen om tijd in te plannen

om rustig en in een prettige omgeving te eten, in

gezelschap van anderen, en te genieten van het eten.

Wat mij betreft zouden deze boodschappen nog in

een extra schil om de Schijf van Vijf mogen worden

opgenomen.’