Table of Contents Table of Contents
Previous Page  10 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 30 Next Page
Page Background

Experimenteren met

‘Verleid me niet’

Gevraagd naar de plannen voor de komende periode

zegt Feunekes: ‘De huidige voorlichtingsmaterialen

blijven we activeren. We zijn gestart met het publiek

maar we richten ons nu ook op diëtisten, gewichts-

consulenten en bijvoorbeeld huisartsen. Het is de

bedoeling dat ook de intermediairen de informatie

verder overdragen.’ Op termijn wil het Voedingscen-

trum de diverse onderdelen van haar missie (infor-

meren over en stimuleren tot een gezonde en meer

duurzame voedselkeuze) realiseren. ‘We richten ons

op het individu, de Schijf is daar een onderdeel van.

We willen ook de voedselvaardigheid bevorderen.

De overheid heeft zojuist geld beschikbaar gesteld

zodat bijvoorbeeld smaaklessen verder kunnen

worden ontwikkeld.’ Ze noemt ook het belang van de

omgeving waarin het individu verkeert. Die is van

grote invloed op de keuzes die worden gemaakt.

Als gezondere producten in die omgeving volop

aanwezig zijn, wordt gezond eten gemakkelijker.

‘We hebben een schoolkantineproject dat de gezonde

keuze ondersteunt en we zijn bijvoorbeeld aan het

experimenteren met het project ‘Verleid me niet’.

Cateraars en detailhandel spelen daarbij een belang-

rijke rol. Als je bij een tankstation bij het afrekenen

in plaats van ‘wilt u voor 1 euro een gevulde koek’

wordt verleid met een gezonder product, dan bereik

je daarmee dat het eetpatroon meer verschuift in de

gewenste richting.’

Duurzaamheid nog duidelijker

Eet meer plantaardige en minder dierlijke producten

staat in de Richtlijnen goede voeding 2015. Dat is

een van de pijlers om duurzamer te eten. Feunekes:

‘Als je volgens de Schijf eet, en de juiste hoeveelhe-

den kiest, ben je daar al mee bezig. Met de icoontjes

van de producten hebben we daar ook rekening mee

gehouden: kip is afgebeeld en niet rundvlees, kraan-

water en geen water in flessen. Maar dit jaar worden

we daar nog duidelijker over. Dan publiceren we ook

de tips die voor elk vak duidelijk maken welke de

duurzamere keuzes zijn en op welke keurmerken je

kunt letten.’

Jaarlijks onderzoek

Over de evaluatie van de Schijf zegt Feunekes:

‘We doen jaarlijks onderzoek naar de naamsbekend-

heid van het Voedingscentrum. Dit jaar nemen we

ook de Schijf van Vijf mee.’ Er zijn bij de ontwikke-

'Met de icoontjes van de producten hebben we

rekening gehouden met duurzaamheid: kip is

afgebeeld en niet rundvlees, kraanwater en

geen water in flessen.'

NIEUWE SCHIJF VAN VIJF

10|

'Nieuwe Schijf van Vijf moet leiden tot gedragsverandering'

Suiker in perspectief, mei 2016