Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 30 Next Page
Page Background

DE BRAZILIANEN HOUDEN HET SIMPEL

De Amerikanen hebben ‘MyPlate’ (2010) die

bestaat uit vijf voedingsgroepen, in India wordt

gebruik gemaakt van een voedselpyramide

(2014) maar in

Brazilië

maken ze géén gebruik

van een voorlichtingsmodel en ook niet van

kwantitatieve adviezen voor de macro-nutrië-

nten (2014). Ze houden het simpel met adviezen

die zijn gericht op voedingsmiddelen en

gerechten en op de sociaal-culturele aspecten

van eten en drinken. Dit zijn hun concrete

richtlijnen:

1. Make natural or minimally processed foods

the basis of your diet

2. Use oils, fats, salt, and sugar in small

amounts when seasoning and cooking

natural or minimally processed foods and to

create culinary preparations

3. Limit consumption of processed foods

4. Avoid consumption of ultra-processed foods

5. Eat regularly and carefully in appropriate

environments and, whenever possible, in

company

6. Shop in places that offer a variety of natural

or minimally processed foods

7. Develop, exercise and share cooking skills

8. Plan your time to make food and eating

important in your life

9. Out of home, prefer places that serve

freshly made meals

10. Be wary of food advertising and marketing

6|

Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf

Suiker in perspectief, mei 2016

kunnen realiseren. Het fenomeen ‘Food Based Die-

tary Guidelines’ is geen wetenschap maar vooral een

hulpmiddel bij de voedingsvoorlichting. Er worden

keuzes gemaakt die door sommige professionals

worden beoordeeld als ‘zwakke schakels’. Het is bij-

voorbeeld maar de vraag hoe de consument omgaat

met het aantal ‘geboden’ (minimale consumptie uit

de Schijf) en ‘verboden’ (producten die niet in de

Schijf passen). Leidt de keuze wellicht tot onver-

wachte onevenwichtige voedingspatronen? Daar is

geen onderzoek naar gedaan.

Suiker in perspectief vroeg een aantal professionals

naar hun reactie op de Schijf van Vijf. Lees de inter-

views op

pagina 12.

Niet te veel en niet te vaak

De Richtlijnen Schijf van Vijf (eerder werden ze

Richtlijnen Voedselkeuze genoemd) zijn de leidraad

om gezond te eten. Het RIVM heeft berekend welke

combinatie van voedingsmiddelen zowel in de buurt

komt van het advies van de Gezondheidsraad als

zorgt voor voldoende nutriënten (zie ook het

interview op pagina 20 t/m 24). Om dat te realiseren

moet 85% van de energie worden geleverd door

producten uit de Schijf (terwijl dat nu 30% is!).

Er blijft dus een speelruimte over van 15%, die

gevuld kan worden met producten die buiten de

NIEUWE SCHIJF VAN VIJF