Table of Contents Table of Contents
Previous Page  7 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 30 Next Page
Page Background

VERBETERING PRODUCTSAMENSTELLING

EN DE ‘ROADMAP FOR ACTION’

In de discussie na het verschijnen van de Schijf

van Vijf wordt onder meer opgemerkt dat

aanpassing van producten die nu niet zijn

opgenomen in de Schijf, het voor veel mensen

gemakkelijker zou maken om gezonder te gaan

eten. Het Voedingscentrum schrijft in haar

achtergronddocument

‘Richtlijnen Schijf van Vijf’

dat het geen primair doel is om

productinnovatie te stimuleren.

Begin 2014 ondertekenden minister Edith

Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en

Sport, en een aantal organisaties zoals de

Federatie Nederlandse Levensmiddelen

Industrie en het Centraal Bureau

Levensmiddelenhandel, he

t Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Doel: zorg

ervoor dat de hoeveelheid zout, verzadigd vet

en suiker (calorieën) in producten verder wordt

verlaagd. Minister Schippers heeft dit

onderwerp in het kader van het Europees

voorzitterschap van Nederland op de

prioriteitenlijst geplaatst. In februari 2016 is in

Amsterdam een conferentie gehouden om

samen met andere EU-lidstaten dit doel te

bereiken. Tijdens de conferentie is brede steun

uitgesproken voor de ‘Roadmap for action’.

De deelnemers (22 EU lidstaten en Noorwegen

en Zwitserland) onderschrijven het belang van

gezamenlijke actie om het aanbod van

producten stap voor stap gezonder te maken.

De politieke besluiten worden dit voorjaar

genomen binnen de Europese Ministerraden

voor Volksgezondheid.

Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf

|7

Suiker in perspectief, mei 2016

Schijf van Vijf vallen. Binnen die speelruimte heeft

het Voedingscentrum een onderverdeling gemaakt:

de ‘dagelijkse- en de wekelijkse keuze’-categorie.

Producten die aan de criteria voor energie, verzadigd

vet en zout voldoen kunnen dagelijks in kleine

hoeveelheden gegeten worden (drie á vijf porties

per dag) bij een voeding die bestaat uit Schijf-van-

Vijf-producten. Voorbeelden zijn: een lepel saus,

broodbeleg als jam of een plakje vleeswaar en

toevoeging van suiker of honing aan toetjes.

Producten die veel calorieën of ongunstige

nutriënten leveren, of waarvan betere keuzes in

de Schijf staan, horen thuis in de wekelijkse keuze-

categorie. Het advies luidt om maximaal drie porties

per week van deze producten te kiezen. Voorbeelden

zijn: bewerkt vlees, suiker- en vetrijke toetjes, soep

uit blik of pak, grote koeken, gebak en hartige

snacks. Buiten de Schijf eten is dus een kwestie van

‘niet te veel’ en ‘niet te vaak’. De consument die

wil weten welke hoeveelheden ongeveer moeten

worden gegeten kan terecht op de website van het

Voedingscentrum.

(Zie de kadertekst voor de

dagelijkse porties uit de Schijf voor een vrouw van

circa 40 jaar

, pagina 5).

Om de adviezen toegankelijk

te maken heeft het Voedingscentrum haar eigen

website aangepast en voor zowel consumenten als

professionals voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.

Er zijn onder andere handouts, digitale tools en apps

beschikbaar.