Suiker in perspectief editie 30 | november 2014 - page 15

Consumptie van toegevoegde suikers inNederland
|15
Suiker in perspectief, november 2014
TOEGEVOEGDE SUIKERS
De Gezondheidsraad, EFSA (European
Food Safety Authority) en IOM (Institute of
Medicine) hanteren verschillende definities
van het begrip toegevoegde suikers. Dat
leidt tot veel onduidelijkheid. Wageningen
University heeft daarom een nieuwe definitie
geformuleerd. Toegevoegde suikers zijn alle
mono- en disachariden die tijdens de productie
en bereiding van voedingsmiddelen worden
toegevoegd. Ongeraffineerde suiker, witte en
bruine suiker, honing, siroop en stroop zijn
toegevoegde suikers. De mono- en disachariden
die van nature aanwezig zijn in producten die
nog niet zijn bewerkt (zoals bijvoorbeeld fruit,
groente, peulvruchten en aardappelen) en
in sap, fruitconcentraat en brood vallen (net
als lactose uit zuivelproducten) niet onder de
definitie toegevoegde suikers.
Nederlanders gebruiken per jaar gemiddeld 44 kg
suikers (mono- en disachariden). Dat zijn van nature
aanwezige en toegevoegde suikers (zie kader op deze
pagina). Omdat er geen duidelijkheid bestond over
de hoeveelheid toegevoegde suikers die de
consument gebruikt, heeft Kenniscentrum suiker &
voeding aan Wageningen University gevraagd een
voedingsmiddelentabel voor toegevoegde suikers te
maken. De gegevens uit die tabel zijn vervolgens
gekoppeld aan de Voedselconsumptiepeiling van
2007-2010. Daaruit blijkt dat de inname per persoon
per jaar gemiddeld 26 kg is. Dat is 71 gram per dag
en circa 12 energieprocent.
Meer, minder of stabiel
Zowel Gezondheidsraad, EFSA als IOM constateren
dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om
voor preventie van overgewicht een grens te stellen
aan de inname van toegevoegde suikers.
Ze adviseren bij overgewicht en obesitas wel om de
consumptie van producten met toegevoegde suikers
te beperken. Die benadering maakt het waarschijn-
lijk gemakkelijker om de energie-inname in balans te
brengen. Uit de nieuwe gegevens blijkt dat kinderen
toegevoegde suikers vooral binnen krijgen door het
gebruik van frisdrank, zuivelproducten, cake en
koek, chocolade en snoepgoed. Bij volwassenen gaat
het om producten als frisdrank, suiker, honing en
jam, cake en koek, zuivelproducten en chocolade.
Is het gebruik van toegevoegde suikers de afgelopen
decennia nu toegenomen, teruggelopen of wellicht
stabiel? Het is lastig om die gegevens te achterhalen.
Want niet bij iedere Voedselconsumptiepeiling is de
inname van toegevoegde suikers bepaald. Maar uit
gegevens die wel beschikbaar zijn, komt naar voren
dat de inname sinds 1997 vrij stabiel is gebleven.
Leeftijd
Jongens
Meisjes
(g/d (en%))
(g/d (en%))
7-8 jaar
87 (18)
83 (18)
9-13 jaar
97 (17)
90 (18)
14-18 jaar
100 (16)
75 (15)
Leeftijd
Mannen
Vrouwen
(g/d (en%))
(g/d (en%))
19-50 jaar
74 (12)
57 (12)
50-69 jaar
53 (10)
42 (9)
Bron: Wageningen University, 2014
Tabel.
Mediane inname van toegevoegde suikers in gram
per dag (g/d) en gemiddelde energiepercentages (en%).
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook