Suiker in perspectief editie 30 | november 2014 - page 19

In de media
|19
Suiker in perspectief, november 2014
NIEUWSFLITSEN
Bijzonder hoogleraar preventieve
tandheelkunde Cor van Loveren over
suikerbewustzijn
‘Er is een kloof tussen hoeveel suiker mensen
zeggen te eten en hoeveel ze daadwerkelijk
eten.’ Dat zegt prof.dr. Cor van Loveren in
reactie op een recent onderzoek naar suiker-
bewustzijn. Hij pleit voor voorlichting op
maat, zonder belerend vingertje. ‘We moeten
met patiënten in gesprek gaan.’
Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders
zegt goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheid
suiker in de producten die zij eten, zo blijkt uit het
onderzoek ‘Suikerbewustzijn’, afgelopen juni uitge-
voerd in opdracht van tandpastafabrikant Elmex (zie
pagina 21). Toch zijn zeven op de tien mensen zich
IN DE MEDIA
er niet altijd van bewust dat de tussendoortjes die
zij consumeren suikers bevatten. Zo weet slechts de
helft dat er suikers – behalve sacharose (tafelsuiker)
kunnen dit ook lactose, fructose of andere disacha-
riden zijn – zitten in hartige snacks, zoals chips,
popcorn en friet.
De hoeveelheid suikers in hartige snacks is laag.
Zo bevat friet slechts 0,5 gram per 100 gram.
‘Kleine hoeveelheden zijn vanuit tandheelkundig
oogpunt echter al risicovol’, benadrukt Van Loveren.
‘Bacteriën in de mond hebben maar een klein beetje
suikers nodig om zuur te vormen dat schadelijk is
voor de tanden en kiezen.’
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22
Powered by FlippingBook