Table of Contents Table of Contents
Previous Page  9 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 24 Next Page
Page Background

‘Dialoog over koolhydraten’

|9

Suiker in perspectief, september 2017

Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma Koolhydraten niet onmisbaar? ‘In tegenstelling tot eiwitten en vetten, zijn koolhydraten in de voeding strikt genomen niet onmisbaar’, zegt Schaafsma (emeritus hoogleraar Voeding en Levensmiddelen Wageningen University). Terwijl wordt gezegd dat koolhydraten een belangrijke brandstof voor de hersenen zijn! Schaafsma onderbouwt in Utrecht zijn uitspraak en geeft antwoord op vragen als: is de inname van koolhydraten ‘essentieel’? Welke metabole veranderingen ontstaan tijdens vasten en hoe is het gesteld met de veiligheid van het gebruik van een ketogene voeding? En zegt hij: 'Ik vind dat duursporters die forse prestaties leveren het gebruik van een ketogene koolhydraatarme voeding moet worden ontraden.’ De vraag is hoe flexibel het metabolisme van lichamelijk actieve gezonde mensen is. Luister naar Gertjan Schaafsma op 28 september 2017 Mariëlle van Veen Koolhydraten beperken is ‘in’ constateert Van Veen. ‘Zowel patiënten met diabetes als hulpverleners die mensen met diabetes ondersteunen, lopen er warm voor.’ Wat zijn de indicaties voor een koolhydraat- beperking? Of adviseren we het gewoon bij iedereen en waarom? En wat is de juiste manier? Van Veen (diëtist LUMC): ‘Een koolhydraatbeperking moet altijd onderdeel zijn van het verbeteren van het totale voedingspatroon. En niet doorslaan in het vervangen van koolhydraatbevattende producten door de meest exotische alternatieven.’ Ze besteedt in Utrecht ook aandacht aan goede onderlinge afspraken, samenwerking en communicatie, de belangrijke pijlers van de multidisciplinaire behandeling bij diabetes. Luister naar Mariëlle van Veen op 28 september 2017 Klik hier voor aanmelden en het programma