De kloof dichten tussen werkelijkheid en wenselijkheid
|15
Suiker in perspectief, september 2017
RICHTLIJN
% van de volwassen bevolking
dat voldoet aan de richtlijn
Ongezouten noten (minimaal 15 g/dag)
7%
Fruit (minimaal 200 g/dag)
14%
Groente (minimaal 200 g/dag)
15%
Thee (3 koppen per dag)
22%
Vitamine D supplement
1
20% / 48%
Vis (1 keer per week)
2
35%
Alcohol (maximaal 1 glas/dag)
3
45%
Bruin/volkorenbrood of
andere volkorenproducten (minimaal 90 g/dag)
46%
% dat het door de Gezondheidsraad
aangegeven maximum niet overschrijdt
Rood vlees (bovengrens van 100 g/dag)
74%
Bewerkt vlees (bovengrens van 50 g/dag)
59%
Suikerhoudende dranken (bovengrens van 25 g/dag)
4
6%
1
Heeft betrekking op twee bevolkingsgroepen: 70-79-jarige mannen en 50-79-jarige vrouwen
2
Ongeacht de vetheid van de vis en exclusief de personen die vaker dan één keer per week vis gebruiken
3
Inclusief de geheelonthouders
4
Inclusief light-frisdranken en exclusief melkdranken met toegevoegd suiker
Tabel 1. Het percentage van de volwassen bevolking dat aan een bepaalde richtlijn uit de Richtlijnen goede
voeding 2015 voldoet.
Tabel 2. Afkapwaarden op basis van mondelinge communicatie met de Gezondheidsraad, zie ook
kader (geen kwantificering in de Richtlijnen goede voeding 2015).
vrijwel niemand voldoet aan de richtlijnen is een
populatiegerichte benadering nodig. Voor de totale
bevolking ligt de prioriteit bij zout, verzadigd vet
en suiker. De in het Akkoord Verbetering Product-
samenstelling afgesproken convenanten met de
industrie om voedingsmiddelen te herformuleren
geven daaraan invulling. Een hoog-risicobenadering
is bijvoorbeeld weggelegd voor mensen die veel te
dik zijn of voor mensen met andere evidente risi-
cofactoren. Hierbij hebben huisartsen, diëtisten en
gewichtsconsulenten een duidelijke rol. Daarnaast
kan voedingsadvisering op maat helpen bij het
benadrukken van specifieke richtlijnen. Bijvoorbeeld
iemand die geen noten eet en wel wat meer gunstige
vetzuren kan gebruiken, en noten wel lekker vindt
het advies geven dat te gaan doen.’