Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 24 Next Page
Page Background

EXPERTS:

Prof.dr. Roger Adan

(Neurobioloog,

Universitair Medisch Centrum Utrecht)

Prof.dr. Monty Duggal

(Mondgezondheid bij

kinderen, National University of Singapore)

Dr. Pauline Emmett

(Voedingskundig

epidemioloog, University of Bristol)

Prof.dr. Mathilde Kersting

(Voedingswetenschapper,

Pediatric University Clinic, Bochum)

Prof.dr. Paula Moynihan

(Voeding en

mondgezondheid, Newcastle University)

Prof.dr. Luc Tappy

(Arts en wetenschapper,

University of Lausanne)

Prof.dr. Marco Vinceti

(Epidemioloog,

University of Modena and Reggio Emilia)

De exacte werkzaamheden en (eventuele)

belangenverstrengeling van de experts vindt

u hier.

schappelijk onderzoek gebaseerde afkapwaarde voor

de dagelijkse inname van toegevoegde suikers komen.

Een grenswaarde waarbij de hoeveelheid niet geasso-

cieerd is met negatieve effecten op de gezondheid.

Welke gezondheidsaspecten

en voor wie?

EFSA richt het onderzoek op de volgende ziekten en

risicofactoren: lichaamsgewicht, glucose-intolerantie

en insulinegevoeligheid, diabetes type 2, cardiovascu-

laire risicofactoren en tandcariës. Daarbij kijken ze

naar de algemene, gezonde populatie: zowel kinderen,

adolescenten, volwassenen als ouderen.

Proces

EFSA heeft een ad hoc werkgroep met experts (zie

kader) op het gebied van humane voeding, epidemio-

logie, voedingsgerelateerde chronische ziekten en

tandheelkunde ingesteld. De Scandinavische landen

die het mandaat initieerden, maken als toehoorders

deel uit van de werkgroep.

EFSA betrekt stakeholders in het proces en realiseert

twee publieke consultatierondes. Tijdens de eerste

helft van 2018 kunnen mensen commentaar indienen

op het conceptprotocol. Eind 2019 richt het commen-

taar zich op de conceptopinie, waarbij EFSA ook om

de tafel zit met stakeholders.

Huidige EFSA-advies

Het huidige advies van EFSA stamt uit 2010. In dit

rapport geeft EFSA haar wetenschappelijke opinie

over de inname van koolhydraten en voedingsvezels.

De belangrijkste conclusies in dat rapport zijn:

- Kinderen en volwassenen zouden 45-60 energiepro-

cent uit koolhydraten moeten halen;

Nieuw EFSA-advies over toegevoegde suikers in 2020

|17

Suiker in perspectief, september 2017

- Hoewel frequent eten en drinken van suikerhou-

dende producten het risico op tandcariës kan

vergroten, is er onvoldoende bewijs voor een boven-

grens van (toegevoegde) suikers;

- 25 gram voedingsvezel is voldoende voor een goede

stoelgang.

Sinds 2010 zijn er nieuwe wetenschappelijke studies

verschenen. Bovendien is er een groeiende publieke

belangstelling naar de impact van suikerhoudende

voedingsmiddelen en dranken op de gezondheid.