EXPERTS:
Prof.dr. Roger Adan
(Neurobioloog,
Universitair Medisch Centrum Utrecht)
Prof.dr. Monty Duggal
(Mondgezondheid bij
kinderen, National University of Singapore)
Dr. Pauline Emmett
(Voedingskundig
epidemioloog, University of Bristol)
Prof.dr. Mathilde Kersting
(Voedingswetenschapper,
Pediatric University Clinic, Bochum)
Prof.dr. Paula Moynihan
(Voeding en
mondgezondheid, Newcastle University)
Prof.dr. Luc Tappy
(Arts en wetenschapper,
University of Lausanne)
Prof.dr. Marco Vinceti
(Epidemioloog,
University of Modena and Reggio Emilia)
De exacte werkzaamheden en (eventuele)
belangenverstrengeling van de experts vindt
u hier.schappelijk onderzoek gebaseerde afkapwaarde voor
de dagelijkse inname van toegevoegde suikers komen.
Een grenswaarde waarbij de hoeveelheid niet geasso-
cieerd is met negatieve effecten op de gezondheid.
Welke gezondheidsaspecten
en voor wie?
EFSA richt het onderzoek op de volgende ziekten en
risicofactoren: lichaamsgewicht, glucose-intolerantie
en insulinegevoeligheid, diabetes type 2, cardiovascu-
laire risicofactoren en tandcariës. Daarbij kijken ze
naar de algemene, gezonde populatie: zowel kinderen,
adolescenten, volwassenen als ouderen.
Proces
EFSA heeft een ad hoc werkgroep met experts (zie
kader) op het gebied van humane voeding, epidemio-
logie, voedingsgerelateerde chronische ziekten en
tandheelkunde ingesteld. De Scandinavische landen
die het mandaat initieerden, maken als toehoorders
deel uit van de werkgroep.
EFSA betrekt stakeholders in het proces en realiseert
twee publieke consultatierondes. Tijdens de eerste
helft van 2018 kunnen mensen commentaar indienen
op het conceptprotocol. Eind 2019 richt het commen-
taar zich op de conceptopinie, waarbij EFSA ook om
de tafel zit met stakeholders.
Huidige EFSA-advies
Het huidige advies van EFSA stamt uit 2010. In dit
rapport geeft EFSA haar wetenschappelijke opinie
over de inname van koolhydraten en voedingsvezels.
De belangrijkste conclusies in dat rapport zijn:
- Kinderen en volwassenen zouden 45-60 energiepro-
cent uit koolhydraten moeten halen;
Nieuw EFSA-advies over toegevoegde suikers in 2020
|17
Suiker in perspectief, september 2017
- Hoewel frequent eten en drinken van suikerhou-
dende producten het risico op tandcariës kan
vergroten, is er onvoldoende bewijs voor een boven-
grens van (toegevoegde) suikers;
- 25 gram voedingsvezel is voldoende voor een goede
stoelgang.
Sinds 2010 zijn er nieuwe wetenschappelijke studies
verschenen. Bovendien is er een groeiende publieke
belangstelling naar de impact van suikerhoudende
voedingsmiddelen en dranken op de gezondheid.