Table of Contents Table of Contents
Previous Page  18 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 24 Next Page
Page Background

Ons (on)gezonde

leven in 2040?

Het RIVM heeft zich verdiept in de voeding van 2040.

Die toekomstprojectie zal niet uitkomen omdat niemand

de toekomst kent en nieuw beleid en andere zaken zorgen

voor verstoring van historische trends. Bij een schets van

de toekomst is onzekerheid dan ook troef.

Drs. Edith Schippers, minister van Volksgezond-

heid, Welzijn en Sport, stuurde op 5 juli 2017 het

Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verken-

ning-2018 van het RIVM naar de Tweede Kamer. In

dat rapport staat weergegeven hoe de situatie op het

gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeter-

minanten preventie en gezondheidszorg er in 2040

uitziet wanneer historische trends zich voortzetten.

Voeding en overgewicht zijn onderdeel van het

trendscenario.

Over 25 jaar

De toekomst over 25 jaar geeft kwantitatief aan wat

de toekomstige maatschappelijke opgaven voor de

volksgezondheid en zorg zijn. Het RIVM ziet de

laatste jaren verschillende gunstige trends. De dalen-

de trend in groente- en fruitconsumptie bij jongvol-

wassenen lijkt gestopt en kinderen eten meer fruit.De

vleesconsumptie daalt. Aan de andere kant stijgt de

consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met veel

calorieën. Bovendien zijn deportieg roottes van vooral

energierijk voedsel toegenomen. Zie ook de figuur op

pagina 20-21. P

rof.dr.ir. Hans Brug, Decaan van

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschap-

pen en hoogleraar Health Behaviour and Health

Education aan deUniversiteit van Amsterdam zietin

de geschetste trends geen echt nieuwe inzichten. Hij

vindt het belangrijk dat deoverheid zich vooral druk

maakt over de ongunstige trends die hij voor eendeel

toeschrijft aan gebrek aan voldoendeeffectieve

preventiemaatregelen van de afgel open tijd.

18|

Ons (on)gezonde leven in 2040?

Suiker in perspectief, september 2017