Ons (on)gezonde
leven in 2040?
Het RIVM heeft zich verdiept in de voeding van 2040.
Die toekomstprojectie zal niet uitkomen omdat niemand
de toekomst kent en nieuw beleid en andere zaken zorgen
voor verstoring van historische trends. Bij een schets van
de toekomst is onzekerheid dan ook troef.
Drs. Edith Schippers, minister van Volksgezond-
heid, Welzijn en Sport, stuurde op 5 juli 2017 het
Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verken-
ning-2018 van het RIVM naar de Tweede Kamer. In
dat rapport staat weergegeven hoe de situatie op het
gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeter-
minanten preventie en gezondheidszorg er in 2040
uitziet wanneer historische trends zich voortzetten.
Voeding en overgewicht zijn onderdeel van het
trendscenario.
Over 25 jaar
De toekomst over 25 jaar geeft kwantitatief aan wat
de toekomstige maatschappelijke opgaven voor de
volksgezondheid en zorg zijn. Het RIVM ziet de
laatste jaren verschillende gunstige trends. De dalen-
de trend in groente- en fruitconsumptie bij jongvol-
wassenen lijkt gestopt en kinderen eten meer fruit.De
vleesconsumptie daalt. Aan de andere kant stijgt de
consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met veel
calorieën. Bovendien zijn deportieg roottes van vooral
energierijk voedsel toegenomen. Zie ook de figuur op
pagina 20-21. Prof.dr.ir. Hans Brug, Decaan van
Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschap-
pen en hoogleraar Health Behaviour and Health
Education aan deUniversiteit van Amsterdam zietin
de geschetste trends geen echt nieuwe inzichten. Hij
vindt het belangrijk dat deoverheid zich vooral druk
maakt over de ongunstige trends die hij voor eendeel
toeschrijft aan gebrek aan voldoendeeffectieve
preventiemaatregelen van de afgel open tijd.
18|
Ons (on)gezonde leven in 2040?
Suiker in perspectief, september 2017