10|
‘Dialoog over koolhydraten’
Suiker in perspectief, september 2017
Tijdens het congres komen
wetenschappers en diëtisten aan
het woord om te vertellen over
(inter)nationale voedingsrichtlijnen,
metabole effecten van
koolhydraten, praktische richtlijnen
en adviezen voor de diëtist en nog
meer. Aan het einde van de dag
discussieert het panel over het
nut en de veiligheid van zowel
een laagkoolhydraatvoeding
als ook een voeding met een
koolhydraatgehalte volgens de
Richtlijnen goede voeding. Het
publiek krijgt de mogelijkheid
vragen te stellen aan het panel
(zie kader pagina 11).
09:00 Inloop en registratie
09:30 Opening – prof.dr.ir. Frans Kok, dagvoorzitter
09:35 Hoeveel koolhydraten moeten we eten?
Prof.dr.ir. Ellen Blaak – vakgroep Humane Biologie
(Maastricht University)
10:15 Wie eet er te veel koolhydraten in Nederland?
Dr.ir. Caroline van Rossum – senior voedingskundige
projectleider (RIVM)
10:55 Koffiepauze
11:15 Hoe gaat ons lichaam om met koolhydraten?
Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma – emeritus hoogleraar
Voeding en Levensmiddelen (Wageningen University)
12:15 Lunch en infotainment ‘Functies van suiker’
13:15 Beweging als medicijn bij diabetes?
Dr. Jan-Willem van Dijk – onderzoeker Lectoraat
Voeding en Sport (HAN)
13:35 Te veel suiker in je bloed: wat gebeurt er dan?
Dr. Rik Heijligenberg – internist-endocrinoloog
(Ziekenhuis Gelderse Vallei)
13:55 Koolhydraatadviezen in de praktijk.
Wie en wanneer adviseer je wat?
Mariëlle van Veen – diëtist in de diabeteszorg
(LUMC)
14:15 Kunnen koolhydraten stress verminderen?
Prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar
Neuropsychologie (Maastricht University)
14:55 Theepauze
15:15 Voedingshypes, lust of last voor de diëtist?
MSc Matthijs Fleurke – docent sociologie en ethiek
(De Haagse Hogeschool)
15:45 Paneldiscussie
17:00 Afsluiting en borrel
18:00 Einde
Programma congres
Koolhydratencongres 2017
Wat adviseer jij als voedselprofessional?