Vier miljoen mensen in Nederland doen elke dag
hun boodschappen in de supermarkt. Met of zonder
een boodschappenbriefje, gebruikmakend van een
mobiele app of zelfscanner. Steeds meer consumen-
ten maken ook gebruik van online mogelijkheden.
Je haalt de boodschappen op in het pick-up-point of
laat ze bezorgen. Verschilt de inhoud van de ‘bood-
schappentas’ van de onlineshopper van degene die
de winkel bezoekt? Uit onderzoek van de Universi-
teit Gent blijkt dat er verschillen zijn. In een eerste
studie (n=4300 consumenten) is het koopgedrag
geanalyseerd van consumenten die van beide winkel-
kanalen gebruik maakten. Daaruit blijkt dat de onli-
neshoppers gemiddeld 5,7% ‘ongezonde' producten
bestelden, de winkelbezoekers kochten 10,4% uit die
categorie. ‘Dat is een interessante uitkomst die we
vaststelden’, zegt prof.dr. Anneleen van Kerckhove
(Faculteit Economie & Bedrijfskunde, vakgroep Mar-
keting). ‘Daarna zijn meerdere studies uitgevoerd,
maar die uitkomst bleef toch consistent.’
‘Ongezonde’ producten
Op de vraag welke producten in het onderzoek als
‘ongezond’ gelden, zegt Van Kerckhove: 'De per-
ceptie van de consument speelt een belangrijke rol
in zijn aankoopgedrag. Wat betreft voedingswaren,
beschouwt de consument een snoepje of een snack
als ongezond en zijn bijvoorbeeld broccoli of peren
6|
Consumenten kopen online minder ‘ongezonde’ producten
Suiker in perspectief, april 2017