Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 30 Next Page
Page Background

Vier miljoen mensen in Nederland doen elke dag

hun boodschappen in de supermarkt. Met of zonder

een boodschappenbriefje, gebruikmakend van een

mobiele app of zelfscanner. Steeds meer consumen-

ten maken ook gebruik van online mogelijkheden.

Je haalt de boodschappen op in het pick-up-point of

laat ze bezorgen. Verschilt de inhoud van de ‘bood-

schappentas’ van de onlineshopper van degene die

de winkel bezoekt? Uit onderzoek van de Universi-

teit Gent blijkt dat er verschillen zijn. In een eerste

studie (n=4300 consumenten) is het koopgedrag

geanalyseerd van consumenten die van beide winkel-

kanalen gebruik maakten. Daaruit blijkt dat de onli-

neshoppers gemiddeld 5,7% ‘ongezonde' producten

bestelden, de winkelbezoekers kochten 10,4% uit die

categorie. ‘Dat is een interessante uitkomst die we

vaststelden’, zegt prof.dr. Anneleen van Kerckhove

(Faculteit Economie & Bedrijfskunde, vakgroep Mar-

keting). ‘Daarna zijn meerdere studies uitgevoerd,

maar die uitkomst bleef toch consistent.’

‘Ongezonde’ producten

Op de vraag welke producten in het onderzoek als

‘ongezond’ gelden, zegt Van Kerckhove: 'De per-

ceptie van de consument speelt een belangrijke rol

in zijn aankoopgedrag. Wat betreft voedingswaren,

beschouwt de consument een snoepje of een snack

als ongezond en zijn bijvoorbeeld broccoli of peren

6|

Consumenten kopen online minder ‘ongezonde’ producten

Suiker in perspectief, april 2017