Table of Contents Table of Contents
Previous Page  10 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 30 Next Page
Page Background

De toekomstige

praktijk van de

diëtetiek

Hoe relevant is een Amerikaans

visiedocument over de toekomst van

de diëtetiek in Nederland? Anja Evers,

directeur van de Nederlandse Vereniging

van Diëtisten, ziet duidelijke verschillen

tussen de situatie in Amerika en Nederland.

Voor de komende jaren ziet zij de grotere

belangstelling voor gezonde voeding als

uitdagende trend voor diëtisten.

Begin dit jaar verscheen de toe-

komstvisie van de Amerikaanse

Academy of Nutrition and Diete-

tics op de diëtetiek. Centraal in

de Amerikaanse visie staan tien

aanjagers voor verandering (zie

worden in Nederland al twintig jaar ingezet. Verder

hoor ik geen geluiden dat er in Nederland onvol-

doende etnische diversiteit is bij de beroepsgroep

van diëtisten. Ook is de diëtetiek niet bezig om het

genenprofiel van cliënten als uitgangspunt voor

voedingsadviezen te nemen. Dit is nog te experimen-

teel voor goed onderbouwde adviezen. Wel houdt de

NVD bij deze ontwikkelingen de vinger aan de pols.

Aansprakelijkheid voor verkeerde adviezen is typisch

Amerikaans. Wij zetten in Nederland in op een kwa-

liteitssysteem om de professionaliteit van advisering

te borgen.’ Een aantal aanjagers voor verandering

zijn wel relevant voor de Nederlandse situatie.

tabel). Dit zijn relevante trends waar de opleiding

diëtetiek en de beroepsgroep van diëtisten in Ameri-

ka rekening mee moeten houden. He

t visiedocument

is volgens Anja Evers, directeur van de Nederlandse

Vereniging van Diëtisten (NVD) breed van opzet.

Niet alles is relevant voor Nederland. Evers: ‘Si-

mulaties om behandelvaardigheden te ontwikkelen

10|

De toekomstige praktijk van de diëtetiek

Suiker in perspectief, april 2017