Table of Contents Table of Contents
Previous Page  9 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 30 Next Page
Page Background

Een paar maanden geleden opende een grote Itali-

aanse supermarktketen in Milaan de ‘supermarkt

van de toekomst’. In die winkel hebben voedings-

middelen een plek gekregen op basis van hun geza-

menlijke ingrediënten. Zo staan verse tomaten en

tomaten in blik, en druiven en wijn vlak bij elkaar.

Boven de schappen hangen spiegelende schermen.

Wie een product pakt en voor de spiegel houdt, krijgt

via sensoren informatie over bijvoorbeeld de voe-

dingswaarde, prijs, gebruik van bestrijdingsmidde-

len, allergenen en het traject van productie naar de

winkels.

4300 SUPERMARKTEN IN NEDERLAND

Elke dag doen vier miljoen mensen in

Nederland hun boodschappen in de supermarkt

(n=4300). De supermarktomzet is in 2015 met

4,6% gestegen naar 35,9 miljard euro. De

consument bezuinigt inmiddels niet meer op

eten en drinken en kiest frequenter uit het

gemaksassortiment. Bovendien maken ze

gebruik van de mogelijkheid om boodschappen

thuis te laten bezorgen en/of online te

bestellen.

Bron: CBL maart 2017

Open uitstraling

De producten zijn neergezet op korte planken die

aan een boekenkast doen denken. De makers hopen

dat de open uitstraling onder andere leidt tot contact

met andere kopers. De meeste mensen blijven maar

kort in een supermarkt. Het concern hoopt dat de

nieuwe aanpak er voor zorgt dat de consument lan-

ger in de winkel vertoeft en meer koopt.

Er is ook een lange muur (circa 200 meter) met

schermen die kooksuggesties geven en informatie

bieden welke producten die dag het meest worden

gekocht.

Intertechniek

De supermarkt in Milaan is ontworpen door MIT’s

Senseable City Lab. Directeur Carlo Ratti zegt dat

de internettechniek zorgt voor meer binding met de

voedselketen. Ze gaan ervan uit dat winkels in de

toekomst niet alleen producten verkopen maar ook

‘beleving’. ‘Je kunt nog steeds binnen één seconde

een appel kopen. Maar met vijf tellen extra kom je

veel te weten over die appel. En met vijftien secon-

den kun je zelfs een video bekijken van de boom-

gaard waar de appel groeide’, aldus Ratti. Hij gelooft

dat klanten dankzij de data betere besluiten nemen

over wat ze eten.

De supermarkt van de toekomst verkoopt ‘beleving’

|9

Suiker in perspectief, april 2017