Een paar maanden geleden opende een grote Itali-
aanse supermarktketen in Milaan de ‘supermarkt
van de toekomst’. In die winkel hebben voedings-
middelen een plek gekregen op basis van hun geza-
menlijke ingrediënten. Zo staan verse tomaten en
tomaten in blik, en druiven en wijn vlak bij elkaar.
Boven de schappen hangen spiegelende schermen.
Wie een product pakt en voor de spiegel houdt, krijgt
via sensoren informatie over bijvoorbeeld de voe-
dingswaarde, prijs, gebruik van bestrijdingsmidde-
len, allergenen en het traject van productie naar de
winkels.
4300 SUPERMARKTEN IN NEDERLAND
Elke dag doen vier miljoen mensen in
Nederland hun boodschappen in de supermarkt
(n=4300). De supermarktomzet is in 2015 met
4,6% gestegen naar 35,9 miljard euro. De
consument bezuinigt inmiddels niet meer op
eten en drinken en kiest frequenter uit het
gemaksassortiment. Bovendien maken ze
gebruik van de mogelijkheid om boodschappen
thuis te laten bezorgen en/of online te
bestellen.
Bron: CBL maart 2017
Open uitstraling
De producten zijn neergezet op korte planken die
aan een boekenkast doen denken. De makers hopen
dat de open uitstraling onder andere leidt tot contact
met andere kopers. De meeste mensen blijven maar
kort in een supermarkt. Het concern hoopt dat de
nieuwe aanpak er voor zorgt dat de consument lan-
ger in de winkel vertoeft en meer koopt.
Er is ook een lange muur (circa 200 meter) met
schermen die kooksuggesties geven en informatie
bieden welke producten die dag het meest worden
gekocht.
Intertechniek
De supermarkt in Milaan is ontworpen door MIT’s
Senseable City Lab. Directeur Carlo Ratti zegt dat
de internettechniek zorgt voor meer binding met de
voedselketen. Ze gaan ervan uit dat winkels in de
toekomst niet alleen producten verkopen maar ook
‘beleving’. ‘Je kunt nog steeds binnen één seconde
een appel kopen. Maar met vijf tellen extra kom je
veel te weten over die appel. En met vijftien secon-
den kun je zelfs een video bekijken van de boom-
gaard waar de appel groeide’, aldus Ratti. Hij gelooft
dat klanten dankzij de data betere besluiten nemen
over wat ze eten.
De supermarkt van de toekomst verkoopt ‘beleving’
|9
Suiker in perspectief, april 2017