Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 30 Next Page
Page Background

Belangstelling voor

gezonde voeding

Evers ziet de toename van de belangstelling voor

voeding als belangrijkste trend voor de diëtetiek:

‘Voeding is ‘hot’ en iedereen is ermee bezig. Het

belang groeit door de veroudering van de bevolking,

er komt meer prioriteit te liggen bij volksgezondheid

en gezondheidsbevordering en voeding wordt steeds

meer een geneesmiddel.’ Voor Evers staat de trend

van veroudering van de bevolking in combinatie met

het beleid van langer thuisblijven bovenaan haar pri-

oriteitenlijst. Evers: ‘Hoe zorgen we op een slimme

manier dat thuiswonende ouderen niet ondervoed

raken?’ Met deze vraag moet de eerstelijnsgezond-

heidszorg aan de slag.

Positie van diëtisten in

ketenzorg en profilering

Evers: ‘Diëtisten zijn onderdeel van behandelteams

en dat geldt vooral voor diëtisten in zieken- en

verpleeghuizen, maar ook in de eerstelijnsgezond-

heidszorg. Interprofessionele samenwerking vindt al

uitgebreid plaats in Nederland. Hierbij ondersteu-

nen apps en dergelijke de behandeling van diëtisten

in een zogenaamde ‘blendend care-aanpak’ en deze

moeten geïntegreerd worden in de praktijk van de

toekomst zonder de diëtist te vervangen.’ De inzet

van technologische innovaties draagt bij aan de pro-

filering van de diëtetiek. Evers vindt profilering van

diëtisten van cruciaal belang voor de toekomst van

de diëtetiek. Hierbij richt de NVD zich volgens Evers

op patiënten (met welke klacht ga je naar de dië-

tist?), verzekeraars (wat krijgt de patiënt vergoed?)

en verwijzers (wie verwijs je op welk moment naar

de diëtist?). In de jaren negentig is in de Artsenwij-

zer Diëtetiek vastgelegd welke behandeling het beste

kan worden ingezet bij welke aandoening. De Art-

senwijzer, ook bedoeld voor praktijkondersteuners

en verpleegkundigen) is onlangs geactualiseerd en

wordt momenteel grondig door de NVD herzien. Dit

draagt zeker bij aan de profilering van de diëtist.

Veroudering bevolking

Diversiteit bevolking

Bewustere cliënten

Persoonlijk advies

Verantwoordelijkheid voor adviezen

en kosteneffectieve behandelingen

Prioriteit bij volksgezondheid

en gezondheidsbevordering

Bereidheid tot multidisciplinaire samenwerking

Voeding wordt geneesmiddel

Technologische innovaties

Simulaties inzetten bij (bij)scholing

DE TIEN AMERIKAANSE AANJAGERS

VOOR VERANDERING

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)

is de beroepsvereniging van diëtisten. De NVD

vertegenwoordigt diëtisten uit alle werkvelden

en kent ongeveer 35 inhoudelijke netwerken,

terwijl bij de Diëtisten Coöperatie Nederland

(DCN) diëtisten zijn aangesloten die werkzaam

zijn in de vrije vestiging. De DCN bestaat uit 240

diëtistenpraktijken en de NVD heeft circa 3.000

leden. De NVD geeft onder meer het

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en

Diëtetiek uit en de DCN heeft vorig jaar voor de

tiende keer het Voedingsdagboek uitgegeven.

Voor de DCN en de NVD was 2016 een

lustrumjaar. In 2016 bestond de DCN 25 jaar en

de NVD 75 jaar.

De toekomstige praktijk van de diëtetiek

|11

Suiker in perspectief, april 2017