Suiker in perspectief editie 26 | juni 2013 - page 8

8|
De rol van een kenniscentrum
Suiker in perspectief, juni 2013
‘Er zijn twee aspecten waar een kenniscentrum zich
sterk voor maakt. Dat zijn communicatie en het
steunen van onderzoek.’ Aan het woord is prof.dr.ir.
Wim Saris (Universiteit Maastricht), hoogleraar
Humane Voeding. ‘In dit geval is het kenniscentrum
gerelateerd aan suiker, maar het kan natuurlijk ook
een ander product zijn. Voorop staat dat de weten-
schappelijke waarde van het onderzoek goed is, maar
productgerelateerde kenniscentra gaan doorgaans
niet op zoek naar de negatieve aspecten. Dat is een
beperking. Als er wetenschappelijk onderzoek wordt
gedaan, moet dat waardevrij zijn, de context waarin
dat is bepaald door het kenniscentrum. Een kennis-
centrum is van belang daar waar de academie geen
De rol van
een kenniscentrum
WIM SARIS, LISETTE DE GROOT EN NIENKE BLOK OVER:
interesse en/of geen budget heeft om onderzoek
te beginnen of vervolgonderzoek te doen.’
Gewogen conclusie
Prof.dr.ir. Lisette de Groot (Wageningen Universi-
teit), persoonlijk Hoogleraar Voeding van de Oudere
Mens, noemt de aandacht voor een specifiek gebied.
‘Het is belangrijk dat er aandacht is voor één voe-
dingsmiddel, maar tegelijkertijd moet ook de rol van
voeding in de volle breedte worden meegenomen.
Kenniscentra richten zich op informatie uit
verschillende hoeken. Overheid, bedrijfsleven en
‘Het is belangrijk dat er aandacht
is voor één voedingsmiddel, maar
tegelijkertijd moet ook de rol
van voeding in de volle breedte
worden meegenomen.'
Prof.dr.ir. Lisette de Groot
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...26
Powered by FlippingBook