Suiker in perspectief editie 26 | juni 2013 - page 5

Een eerlijke discussie over suiker
|5
Suiker in perspectief, juni 2013
’Onze doelstelling is om alle onderzoek op gebied
van suiker en voeding te volgen. Wat betekent het
voor Nederland? Het is belangrijk dat er de juiste
inhoudelijke zaken over suiker worden gezegd.
Dat klinkt gemakkelijk, maar het is moeilijk, ‘zegt
Albert Markusse, algemeen directeur van Suiker
Unie. ‘Het aantal mensen met overgewicht neemt
toe, daar moet wat aan worden gedaan. In de media
wordt daarover gediscussieerd, maar men zoekt het
in eenvoudige oplossingen. Suiker wordt daarbij
vaak genoemd en in een negatief daglicht gesteld.
Wij vinden het belangrijk dat suiker in die discussie
een eerlijke behandeling krijgt.
‘Uit de consumptiegegevens blijkt dat het suiker-
verbruik in Nederland de afgelopen dertig jaar niet
is toegenomen, terwijl er wel een forse toename
van overgewicht is. Het is waarschijnlijk dat de
gewichtstoename het gevolg is van minder bewegen.
‘Natuurlijk is het zo dat suiker calorieën levert, maar
je moet suiker zien in relatie tot alle andere energie-
leveranciers die in winkels te koop zijn. Overcon-
SUIKER UNIE
'Suiker Unie produceert in drie fabrieken
(twee in Nederland, één in Duitsland) suiker-
producten en in twee specialiteitenfabrieken
de droge (zoals klontjes) en vloeibare (zoals
stroop) producten, afkomstig van de suikerbiet.
Suiker Unie is onderdeel van Royal Cosun, de
coöperatie van circa 9500 bietentelers', vertelt
algemeen directeur Markusse. Kenniscentrum
suiker & voeding is het expertisecentrum dat
wordt gefinancierd door deze keten.’
Inhoudelijke onderwerpen
Paul Mesters is directeur productie van Suiker Unie
en bestuursvoorzitter van Kenniscentrum
suiker & voeding. Op de vraag waarom begin dit jaar
een naamswijziging is doorgevoerd zegt hij: ‘In de
oude naam ‘Suikerstichting’ is niet terug te vinden
welke boodschap wij willen overbrengen. Sommige
mensen dachten bijvoorbeeld dat wij een diabetes-
vereniging waren. De nieuwe naam – Kennis-
centrum suiker & voeding – weerspiegelt beter wat
wij doen.’ Hij vertelt dat de oorspronkelijke Suiker-
stichting (sinds 1969) één van de eerste organisaties
sumptie is niet goed, ook niet van suiker', aldus
Markusse. Over de rol van Kenniscentrum
suiker & voeding zegt hij: ‘Het is niet de bedoeling
dat het kenniscentrum het gebruik van suiker
promoot, maar het is wel belangrijk dat het product
in relatie tot voeding en gezondheid – gebaseerd op
feiten uit onderzoek – objectief wordt neergezet’.
‘Het is belangrijk dat er de
juiste inhoudelijke zaken
over suiker worden gezegd.
Dat klinkt gemakkelijk, maar
het is moeilijk.'
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...26
Powered by FlippingBook