Suiker in perspectief editie 26 | juni 2013 - page 11

Kenniscentrum betrokken bij wetenschappelijk onderzoek
|11
Suiker in perspectief, juni 2013
Stress en gevoelens van depres-
sie kunnen de oorzaak zijn dat
onze voorkeur en inname voor
voedingsmiddelen verandert.
Uit onderzoek blijkt dat een
negatieve stemming kan leiden
tot het eten van snacks met veel
vet en veel suiker. Dergelijk ge-
drag – wel omschreven als ‘emotioneel eten’ – ver-
hoogt het risico op overgewicht en obesitas. Dr. Rob
Markus (Universiteit Maastricht) is neuropsycholoog
en universitair hoofddocent. Hij heeft het afgelopen
jaar onder andere onderzoek gedaan naar de gevoe-
ligheid van mensen om in zo’n negatieve stemming
meer te eten.
Genetisch bepaald
‘Waarom gaan sommige mensen onder stress meer
eten en anderen niet? Want mensen verschillen
daarin. Serotonine is een neurotransmitter die de
stemming beïnvloedt. We weten dat bij stress de
serotoninebehoefte verhoogd is en de aanmaak in
beperkte mate wordt bevorderd als koolhydraten (of
andere producten met tryptofaan) worden gegeten.
Kan het dan zo zijn dat mensen die gevoelig zijn
voor stress en meer eten, minder gaan overeten als
ze van te voren een zoete drank hebben gedronken?’
Markus selecteerde voor zijn onderzoek uit een
groep van studenten twee subgroepen: mensen die
wel en niet een genetische gevoeligheid hebben voor
serotonineverstoringen en dus verschillen in de ge-
voelig voor de invloed van stress op hun stemming
en eetgedrag. ‘Bij stress is de behoefte aan seroto-
nine verhoogd. Met name de hoeveelheid serotoni-
netransporters in de hersenen is belangrijk en dat
is genetisch bepaald. Voor onze studie hebben we
mensen met weinig serotoninetransporters (gevoeli-
ge groep) en mensen met veel transporters (controle
groep) geïncludeerd om te kijken of met name men-
sen met weinig transporters gevoeliger zijn om meer
te gaan eten bij stress.’
Voorzichtige conclusie
Rob Markus over de uitkomst van de studie: ‘Het
lijkt er op dat bij de ‘genetisch- of stressgevoelige
groep’ het innemen van een zoete drank met suiker
voor je aan een stresstaak begint, er voor zorgt dat
je daarna minder gaat snacken. Bij hen bleek vooral
het snacken van zoete calorierijke producten na-
derhand geringer te zijn. Een zoete drank lijkt zo de
trek in die situatie te beïnvloeden.’ Maar hij is nog
voorzichtig met conclusies. ‘Na dat kwartiertje na de
Rob Markus
over:
Suiker en
de invloed
op overeten
bij stress
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...26
Powered by FlippingBook