Suiker in perspectief editie 26 | juni 2013 - page 6

6|
Een eerlijke discussie over suiker
Suiker in perspectief, juni 2013
Mainstream wetenschappers
Onlangs verscheen het boek ‘Wetenschappers aan
het woord’ over koolhydraten. En deze maand
lanceerde het kenniscentrum ook de nieuwe website
kenniscentrumsuiker.nl (zie elders op deze pagina).
Mesters daarover: ‘Het boek besteedt aandacht aan
de rol van koolhydraten in onze voeding en het effect
op onze gezondheid met specifieke aandacht voor
suiker. Het is gemaakt om misverstanden weg te
nemen, want over suiker doen verhalen de ronde
waarvan onderzoekers zeggen ‘er is geen weten-
schappelijk bewijs’. Daarom hebben we met
diverse ‘mainstream’ wetenschappers gesproken,
was die meer productgerichte voorlichting gaf.
‘Natuurlijk ook gebaseerd op wetenschappelijke
pijlers, maar wat we nu doen is nog veel meer op
de wetenschap gericht. Het gaat nu echt om de
inhoudelijke onderwerpen rondom het product.
Die wetenschappelijke inhoud willen we communi-
ceren en – dat is belangrijk – daarover in gesprek
zijn met stakeholders.’
ze brengen de algemene consensus over het
onderwerp en de laatste stand van de wetenschap
naar voren. We laten ze in het boek aan het woord
en dat heeft geleid tot een genuanceerd en feitelijk
beeld over suiker. Daar zijn wij als sector naar op
zoek.’ Markusse en Mesters benadrukken dat ze er
van overtuigd zijn dat de professionals voor wie boek
en website zijn bedoeld, genuanceerde standpunten
hebben. Mesters: ‘Zij hebben zo veel inhoudelijke
bagage en dagelijks contact met cliënten.
De professionals weten heel goed dat gezond eten
een kwestie is van ‘balans zoeken’, dat er ruimte is
voor gebruik van suiker. Wij bieden informatie ten
behoeve van de discussie.’ Markusse daarover:
‘Wij hebben de verantwoordelijkheid – samen met
anderen – om te zorgen dat je suiker goed gebruikt.
Het is een kwestie van ‘genieten met mate’. Dat geldt
ook voor suiker.’
'De professionals weten heel
goed dat gezond eten een
kwestie is van ‘balans zoeken’,
dat er ruimte is voor gebruik
van suiker.'
Paul Mesters, directeur productie
van Suiker Unie en bestuursvoorzitter van
Kenniscentrum suiker & voeding
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...26
Powered by FlippingBook