Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 38

38|
In de media
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
IN DE MEDIA
Waarom is het zo moeilijk iets ongezonds te laten
staan? En hoe stimuleer je gezond eten het best?
Dit zijn onderzoeksvragen die prof.dr. Rob Holland
(bijzonder hoogleraar Sociaal psychologische
aspecten van voedselkeuze, werkzaam vanuit de
Universiteit van Amsterdam) de komende jaren wil
beantwoorden. Hij hield op 13 november zijn oratie
getiteld ‘Over onbewuste processen in eetgedrag’.
De leerstoel wordt gefinancierd door het Leer-
stoelen- en Wetenschapsfonds van het Voedings-
centrum. De laatste twintig jaar is veel onderzoek
gedaan naar de rol van onbewuste processen in de
sturing van eetgedrag. De kennis die dit onderzoek
heeft voortgebracht moet uiteindelijk leiden tot de
Nieuwe hoogleraar over
onbewuste processen
eetgedrag
ontwikkeling van interventies om ongezonde eet-
impulsen af te remmen en gezonde keuzes te stimu-
leren. Eetgedrag wordt grotendeels aangestuurd
door onbewuste en automatische processen; denk
aan het nog eens opscheppen, of het openen van een
zak chips of snoep terwijl iemand eigenlijk geen trek
heeft. Voornemens om gezonder te eten zijn meestal
van korte duur, alvorens men terugvalt in oude
(ongezonde) gewoontes.
Recent zijn verschillende trainingen ontwikkeld om
impulssterkte voor ongezond eten af te zwakken. De
effectiviteit hiervan is echter nog niet op grote schaal
getest. Bovendien ligt er een uitdaging in het vinden
van een beloning die het eten van gezonde producten
kan motiveren. Uiteindelijk zullen hierdoor gezonde
eetgewoontes worden gerealiseerd, die ons gedrag
kunnen sturen zonder dat we daar bewuste controle
voor nodig hebben, aldus Holland.
ontstaan. Samenvattend: de Leidse onderzoekers
kunnen mij niet overtuigen van hun boodschap dat
TRP ons vertrouwen kan verhogen. Het is waar-
schijnlijk dat proefpersonen in de TRP-groep a
priori al verschilden van die in de controlegroep;
ook wat betreft de neiging meer geld uit te wisselen
(vertrouwen?). Om een betrouwbaar antwoord te
kunnen geven op de vraag of TRP zorgt voor meer
vertrouwen in de medemens moet nieuw onderzoek
worden uitgevoerd, onderzoek onder voldoende
gecontroleerde condities en met meer overtuigende/
directe metingen van de beschikbaarheid van TRP,
stemming en wederzijds vertrouwen.
1.
Colzato et al, Tryptophan Promotes Interpersonal Trust,
Psychological Science; published online 21 October 2013
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40
Powered by FlippingBook