Suiker | Kristalhelder - page 16

Meer soorten
n
vloeibare suiker
n
invertsuiker
n
geleisuiker
n
decoratiesuiker
n
vanillesuiker
n
kaneelsuiker
Door de brede toepasbaarheid zijn er van
suiker voor de bereiding van
voedingsmiddelen, zowel op grote schaal als
thuis in de keuken, afgeleide soorten
uitgevonden:
: geconcentreerde
suikeroplossing voor onder meer de
frisdrankenindustrie
: een mengsel van exacte gelijke
delen glucose en fructose, dat onder meer bij
de bereiding van ontbijtkoek wordt gebruikt
om deze langer zacht te houden
: kristalsuiker met toegevoegde
pectine en citroenzuur voor de bereiding van
jam en gelei; behalve een goede
conserverende werking, heeft geleisuiker de
eigenschap natuurlijke aroma’s van vruchten
naar de voorgrond te halen
: chips, nibs, suikerhagel,
suikerparels en greinsuiker zijn soorten die
vooral door banketbakkers en
koekjesfabrikanten worden gebruikt voor
een smakelijke, krokante garnering of als
‘klontjes’ in gebak of suikerbrood
: met vanillestokjes of vanilline
gearomatiseerde poedersuiker; deze wordt
meestal gebruikt voor de bereiding van
gebak, vla, toetjes of cocktails.
: fijne suiker gemengd met
kaneelpoeder, deze wordt vaak gebruikt op
de pannenkoek maar is ook zeer geschikt om
mee te bakken of bij de cappuccino.
Soorten stroop
Tip:
Stroop heeft net als suiker een natuurlijke
oorsprong; de suikerbiet. De kooksels die
tijdens het proces van biet tot suiker ontstaan,
kunnen gebruikt worden om verschillende
stropen samen te stellen. Suikerstroop is de
bekendste, deze bestaat uit ten minste 30%
sacharose waaraan glucosestroop (bereid uit
zetmeel) is toegevoegd. We kennen
suikerstroop in donkerbruine en goudkleurige
soorten en ook in schenkvorm voor op de
pannenkoek. Er is ook keukenstroop. Dit bevat
maar 15 tot 30% suikerstroop. Doordat de
zoetkracht van glucose zo’n 60-70% is van de
zoetkracht van sacharose, is keukenstroop
minder zoet dan suikerstroop.
roer eens een klein beetje stroop door de
(room)boter. Heerlijk op een muffin, toast of
stokbrood bij een hartig voorgerecht.
Recept
Voor een snelle lunch!
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...28
Powered by FlippingBook