Suiker | Kristalhelder - page 18

Heerlijk houdbaar
Smaakversterker
Suiker kent verscheidene culinaire
mogelijkheden. Niet alleen vanwege zijn
smaak en het ‘mondgevoel’, maar ook om zijn
natuur- en scheikundige eigenschappen. Niet
voor niets is suiker één van de boeiendste,
meest gebruikte ingrediënten. Suiker staat al
eeuwen bekend als conserveermiddel. Om de
smaak, structuur en kleur van vruchten voor
lange tijd te behouden wordt fruit geweckt,
geconfijt of ingemaakt met suiker of
suikerstroop. Het bekendste voorbeeld is
natuurlijk jam. Bij een suikergehalte boven
60% treedt geen bederf van het fruit meer op
omdat bacteriën in zo’n zoete omgeving niet
overleven. Suiker haalt bovendien, samen met
het zuurgehalte van de vruchten, de
natuurlijke smaak naar boven en zorgt voor
een stevige structuur van de jam.
Suiker haalt ook in groente en in hartige
gerechten de smaak naar boven. Het
toevoegen van een klein schepje suiker aan
maïs, worteltjes, asperges, peulen of
doperwten dempt de soms wat melige smaak
en versterkt de andere smaakeigenschappen.
Bij sterk zoute of zure producten zorgt suiker
juist voor een prettige smaakdimensie. Denk
maar aan het schepje suiker in de sladressing
of in de yoghurt. Sommige mensen zweren bij
de oorspronkelijke friszure smaak van
aardbeien, maar de meesten doen er toch een
beetje suiker overheen. Het eten van aalbessen
zonder suiker vergt zelfs enige moed… En
c
f chocoladevla of –ijs zouden maar
w
jn zonder suiker. Een beetje suiker
i
us, de tomatensaus of bij stoofvlees
maakt de s
Dol op drop, spekkies en lollies? Suiker is de
basis van de meeste snoepsoorten. Het is
onontbeerlijk voor stevigheid en structuur van
snoep. De basis van veel snoep is een
suikeroplossing. Door het koken van deze
oplossing, verdampt er water en ontstaat een
stroperig geheel. Op het laatst blijft een stevige
massa over en dat is de basis van snoep. Hoe
meer suiker in het begin aan de oplossing is
toegevoegd, des te hoger ligt het kookpunt van
de oplossing en des te steviger is het
eindproduct. Pepermunt is daardoor steviger
dan schuimpjes.
Suiker is niet alleen nodig om snoep te maken.
Het is ook nodig in ijs, toetjes, koekjes en
gebak. Vaak wordt het gebruikt in combinatie
met stijf geslagen eiwit of eieren, zoals
bijvoorbeeld in cake.
Snoep!
Suiker
in de keuken
suikerinfo.nl
Voor een overzicht van
alle eigenschappen van
suiker.
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,...28
Powered by FlippingBook