Suiker | Kristalhelder - page 25

Suiker. Bij iedereen is er in de keukenkast wel
een potje, bus, of doosje mee gevuld. Is het nog
wel voor te stellen dat er ooit een tijd was
zonder suiker? Eten en drinken zoet maken
werd altijd al gedaan, alleen niet altijd met
suiker.
In de oudheid gebruikten de mensen zoete
sappen van planten en vruchten zoals palmen
en dadels. Lange tijd was honing de
belangrijkste zoetstof en begonnen mensen
bijen voor dat doel te houden. De Romeinen
ontdekten op hun tocht naar het India van
toen dat er riet groeide ‘dat honing geeft
zonder bijen’. Rietsuiker was dus de eerste
suikersoort waarmee de Europeanen kennis
maakten. Er ontstond een levendige handel in
suikerriet tussen China en het Romeinse rijk.
De Perzen zagen zelfs kans om rietsuikersap te
zuiveren met melk. De suiker die zij maakten,
heeft veel weg van de ruwe rietsuiker die nu
nog wordt gemaakt. Veel later maakten de
Perzen ‘suikerbroden’, kegelvormige staven
suiker, die gemakkelijk konden worden
verhandeld.
De Romeinen waren dol op sterke smaken. De
meeste recepten uit die tijd maken gebruik
van minstens een half dozijn kruiden en
specerijen, honing en azijn. Beroemd (en
berucht) was ‘garum’, een smaakmaker die
werd gemaakt van verrottende vis. Klinkt
vies? Dat valt mee. De zilte smaak lijkt op
ansjovis of de vissaus die vaak in de Thaise
keuken wordt gebruikt.
Oudheid
De keuken in de oudheid
Middeleeuwen
In de Middeleeuwen moest Europa het vaak
nog zonder suiker stellen. De kruisvaarders
namen van hun tochten wel suiker mee terug
naar Europa. Zij het mondjesmaat, want de
transporten waren gevaarlijk en lang. Suiker
was in die tijd schaars en voorbehouden aan
vorsten, edelen, rijke geestelijken en
welgestelde burgers. De grote doorbraak kwam
met de tocht van Columbus, die de kennis over
de teelt en verwerking van suikerriet naar de
nieuwe wereld (Amerika) bracht. Ook in de
subtropische gebieden rond de Middellandse
Zee ontstond een bloeiende suikercultuur.
Recepten uit de Middeleeuwen zijn verrassend
veelzijdig en rijk van smaak. Er werden luxe
ingrediënten als duif, kreeft, kwartel, fruit en
noten gebruikt. Er werd veel gebruik gemaakt
van vijzels. Maar dat waren de recepten voor
de rijkelui. De gewone arme man moest zich
vaak behelpen met een homp roggebrood met
w
rop. Wel hadden veel mensen een
ei
uin, waar ook verse kruiden
werden gete
De keuken in de Middeleeuwen
Recept
Geniet ook van de volle
smaak van kruiden, zacht
zoete en friszure
accenten.
Suiker,
kristalhelder
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28
Powered by FlippingBook