Koolhydratencongres 2017
Wat adviseer jij als voedselprofessional?
Wat is je koolhydraatadvies aan mensen met diabe-
tes, met overgewicht of aan de gezonde Nederlan-
der? Kenniscentrum suiker & voeding organiseert
in samenwerking met de Nederlandse Vereniging
van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en
Voeding Nu het congres ‘Dialoog over koolhydraten’
(programma en aanmelding zie hier).
Koolhydraten complex onderwerp
‘Je moet als diëtist stevig in je schoenen staan om
onjuiste berichtgeving te weerleggen.’ aldus diëtist
Willy Gilbert, voorzitter van de DCN (Diëtisten Co-
öperatie Nederland) eerder in een extra nieuwsflits.
‘Diëtisten merken dat het voor de consument niet is
te overzien. Het onderwerp koolhydraten is complex,
de gebruikte termen zijn lastig en men kan vaak de
relevantie niet duiden. Maar benadrukt ze: ‘Diëtisten
hebben een stevige basis om het goed uit te leggen.’
6|
‘Dialoog over koolhydraten’
Suiker in perspectief, september 2017
Hoeveel diëtisten gebruiken in de praktijk het koolhydraatbeperkte dieet? En maken ze onderscheid naar mensen zonder en met diabetes type 2? 'Dialoog over koolhydraten’ geeft op 28 september het antwoord Prof.dr. Rob Markus Stress en depressie verlagen of voorkomen? Affectieve aandoeningen zoals depressie ontstaan door negatieve attributies van stressvolle gebeurtenissen. Daarbij spelen communicatiestofjes in de hersenen een bepalende rol, vertelt Markus (hoogleraar Neuropsychologie en Psychofarmacologie, Maastricht University). ‘Koolhydraten kunnen in bijzondere situaties van gunstige invloed zijn op deze stress- gerelateerde stofjes in de hersenen. Volgens sommigen kunnen koolhydraten daardoor stress en depressie verlagen/ voorkomen.’ Maar zegt Markus: ‘Iets is pas wetenschappelijk 'waar' wanneer het ook echt voldoende wordt ondersteund door de gemiddelde uitkomsten van alle louter goed uitgevoerde en peer-reviewed gepubliceerde (RCT) studies.’ Luister naar Rob Markus op 28 september 2017