Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

Aan tafel in Brazilië

Elke regio in Brazilië heeft zijn eigen eetstijl

die past bij het klimaat en geografie. Twee

van de drie maaltijden worden gemaakt op

basis van pasta, gebakken bonen, rijst en

verschillende soorten vlees (zowel gebakken,

gekookt als gegrild). Ze worden gecombineerd

met salade en/of gekookte groenten, frites of

aardappelpuree. Het nagerecht bestaat meestal

uit een zoet dessert of fruit. Brazilië is een van

de wereldleiders op het gebied van export van

runderen. De producenten controleren hun

producten volgens strikte normen.

Het ministerie van Landbouw neemt monsters

om de vleeskwaliteit te controleren. Brazilië

importeert ook vlees uit omringende landen,

daar sluit men gebruik van hormonen niet uit.

De Braziliaanse overheid claimt hierop te

controleren, maar officiële documenten met

uitkomsten van de analyses zijn niet

beschikbaar. NOC*NSF Team Voeding en

de medische staf melden dat ze de vinger

aan de pols houden. De Olympische sporters

eten overigens in het Olympische dorp. Daar is

alles goed verkrijgbaar en gecontroleerd.

Olympische sporter

aan het woord

Zeilster Marit Bouwmeester (zilver op de

Olympische Spelen in Londen in 2012) is in Rio.

‘Ik doe er alles aan om de grootst mogelijke

kans op goud te hebben.’ Over het belang van

voeding zegt ze: ‘Voor elke sporter is de

koolhydraat-eiwitverhouding belangrijk. Ik ben

de afgelopen 4 jaar zo’n 3 maanden per jaar

in Rio geweest, de voeding is hier opvallend

anders dan in Nederland. Echt goede eiwitten

zijn in Rio lastig te krijgen zonder de bijbe-

horende extra calorieën. Dus ik neem echt

voldoende supplementen mee – eiwitshakes

en –repen – om aan de goede hoeveelheid

eiwitten te komen.’ En zegt ze: ‘Standaard is

voedsel en veiligheid heel belangrijk, maar het

is in Rio een extra aandachtspunt. Kraanwater

kun je hier niet drinken.’ Volop water drinken

in Brazilië is essentieel. De hoge temperaturen

(>30 graden Celsius) vragen om continue

aandacht voor voldoende vocht om dehydratie

en hyperthermie te voorkomen. Bij dergelijke

temperaturen functioneert het koolhydraat-

metabolisme ook minder efficiënt waardoor

de glycogeenvoorraad sneller moet worden

aangesproken.

'De juiste voeding op het juiste moment'

|11

Suiker in perspectief, september 2016

Foto: Justin Nan