Aan tafel in Brazilië
Elke regio in Brazilië heeft zijn eigen eetstijl
die past bij het klimaat en geografie. Twee
van de drie maaltijden worden gemaakt op
basis van pasta, gebakken bonen, rijst en
verschillende soorten vlees (zowel gebakken,
gekookt als gegrild). Ze worden gecombineerd
met salade en/of gekookte groenten, frites of
aardappelpuree. Het nagerecht bestaat meestal
uit een zoet dessert of fruit. Brazilië is een van
de wereldleiders op het gebied van export van
runderen. De producenten controleren hun
producten volgens strikte normen.
Het ministerie van Landbouw neemt monsters
om de vleeskwaliteit te controleren. Brazilië
importeert ook vlees uit omringende landen,
daar sluit men gebruik van hormonen niet uit.
De Braziliaanse overheid claimt hierop te
controleren, maar officiële documenten met
uitkomsten van de analyses zijn niet
beschikbaar. NOC*NSF Team Voeding en
de medische staf melden dat ze de vinger
aan de pols houden. De Olympische sporters
eten overigens in het Olympische dorp. Daar is
alles goed verkrijgbaar en gecontroleerd.
Olympische sporter
aan het woord
Zeilster Marit Bouwmeester (zilver op de
Olympische Spelen in Londen in 2012) is in Rio.
‘Ik doe er alles aan om de grootst mogelijke
kans op goud te hebben.’ Over het belang van
voeding zegt ze: ‘Voor elke sporter is de
koolhydraat-eiwitverhouding belangrijk. Ik ben
de afgelopen 4 jaar zo’n 3 maanden per jaar
in Rio geweest, de voeding is hier opvallend
anders dan in Nederland. Echt goede eiwitten
zijn in Rio lastig te krijgen zonder de bijbe-
horende extra calorieën. Dus ik neem echt
voldoende supplementen mee – eiwitshakes
en –repen – om aan de goede hoeveelheid
eiwitten te komen.’ En zegt ze: ‘Standaard is
voedsel en veiligheid heel belangrijk, maar het
is in Rio een extra aandachtspunt. Kraanwater
kun je hier niet drinken.’ Volop water drinken
in Brazilië is essentieel. De hoge temperaturen
(>30 graden Celsius) vragen om continue
aandacht voor voldoende vocht om dehydratie
en hyperthermie te voorkomen. Bij dergelijke
temperaturen functioneert het koolhydraat-
metabolisme ook minder efficiënt waardoor
de glycogeenvoorraad sneller moet worden
aangesproken.
'De juiste voeding op het juiste moment'
|11
Suiker in perspectief, september 2016
Foto: Justin Nan