Suiker in perspectief editie 28 deel 2 | Februari 2014 - page 29

Nieuwsflitsen
|29
Suiker in perspectief 28 deel 2, februari 2014
vezelrijke producten en vis vermindert het risico op
HVZ. Verzadigde vetzuren, zout en transvetzuren
verhogen het risico juist.
Nog veel winst te behalen
Een ongunstige leefstijl komt veel voor onder de
Nederlandse bevolking. Het aantal rokers daalde de
afgelopen decennia, maar is nog steeds te hoog (circa
40% in 1980, 26% in 2012). In 2011 voldeed 59% van
de mannen en 58% van de vrouwen van 12 jaar en
ouder aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
Volwassenen (19-69 jaar) eten te weinig fruit en
groente, slechts 6-10% van hen eet voldoende fruit
en maar 5-6% voldoende groente. Voor jongeren
(7-18 jaar) zijn de cijfers nog ongunstiger:
respectievelijk 5% en 1% van hen haalt de
aanbeveling. Vrijwel iedereen voldoet wel aan de
richtlijn om minder dan 1 energie% uit transvetzuren
te halen, maar de inname van verzadigd vet ligt met
12,5 - 13 energie% nog altijd boven de norm van
<10 energie%.
Hartstichting investeert 4,6 miljoen in
hart- en vaatonderzoek
In januari van dit jaar reikte de Hartstichting aan
zeventien talentvolle wetenschappers (onder andere
cardiologen en radiologen) een beurs uit om de
behandeling van onder meer hartstilstand, hartfalen
en hartinfarct verder te verbeteren. Zo zal er
onderzoek worden gedaan naar het effect van
visvetten in babymelk op de bloeddruk, het gebruik
van oplosbare stents en naar het zogenaamde ‘afval
DNA’ dat tussen de genen ligt en iemands persoonlijke
risico op een hartstilstand. In totaal wordt ruim 4,6
miljoen euro geïnvesteerd.
Bron: Hart- en vaatzieken in Nederland 2013.
De Hartstichting, december 2013.
Kleine borden en hoge, smalle glazen houden de
porties klein. Dat klinkt logisch, want op een klein bord
past ook minder. Maar zo simpel ligt dat niet, zo blijkt
uit onderzoek van Koert van Ittersum, hoogleraar
Marketing en Consumentenwelzijn aan de Rijksuniver-
siteit Groningen. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen
met een twee keer zo grote kom een derde meer ijs
opscheppen. Krijgen ze daarbij ook nog een grotere
opscheplepel, dan neemt het zelfs met zestig procent
toe. ‘Het opvallende is dat de ‘veelscheppers’ zich niet
eens van bewust zijn van hun grotere ijsberg’, aldus
Van Ittersum.
Dat komt doordat de grootte van een voorwerp wordt
afgemeten aan de omvang van omringende objecten,
bekend als de Delboeuf-illusie. Het verband tussen
serviesgrootte en eetgedrag laat volgens Van Ittersum
zien dat onderbewustzijn een belangrijke rol speelt in
consumptiegedrag.
Maar ook kleur en contrast bepalen hoeveel mensen
zichzelf opscheppen. Zo wordt er meer pasta met een
witte saus op een wit bord geschept, dan pasta met
een rode saus. Dit komt doordat er weinig contrast is
tussen het witte bord en de witte pastasaus.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen, december 2013
Eetgedrag en
serviesgrootte
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook