Suiker in perspectief editie 28 deel 2 | Februari 2014 - page 28

28|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief 28 deel 2, februari 2014
NIEUWSFLITSEN
Alhoewel hart- en vaatziekten (HVZ) niet meer
doodsoorzaak nummer één zijn in Nederland, sterft
nog altijd één op de drie Nederlanders aan een hart- of
vaatprobleem. De Hartstichting bracht in december
2013 het boek ‘Hart- en vaatziekten in Nederland 2013’
uit, met daarin de meest actuele cijfers over leefstijl,
risicofactoren, ziekte en sterfte. Vanaf 1972 daalt de
sterfte aan hart- en vaatziekten gestaag, maar deze
daling lijkt de laatste jaren af te vlakken. In 2012
overleden gemiddeld 57 vrouwen en 50 mannen per
dag aan een hart- of vaatziekte. Onder vrouwen is het
daarmee de meest voorkomende oorzaak van sterfte.
De belangrijkste verklaring hiervoor is dat vrouwen
gemiddeld ouder worden dan mannen.
Gezonde leefstijl belangrijk
De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het
ontstaan van HVZ zijn: roken, voeding en bewegen.
Het effect hiervan loopt soms rechtstreeks, maar vaak
via endogene risicofactoren, zoals een ongunstig
serumcholesterolgehalte, verhoogde bloeddruk en
overgewicht. De consumptie van groente, fruit,
Nieuwe cijfers
hart- en vaatzieken
in Nederland
De weg naar betere voeding begint bij onderzoek naar
de voedselinname en voedingsstatus, en leidt zo naar
nieuwe voedingsoplossingen, aldus prof.dr. Manfred
Eggersdorfer in zijn oratie ‘Micronutrients and healthy
ageing – perspectives’ (Rijksuniversiteit Groningen,
Faculteit Medische Wetenschappen). Hij heeft als
leeropdracht ‘gezond ouder worden, in het bijzonder
de rol van (micro)nutriënten in gezondheid en succes-
vol verouderen’. Wetenschappelijk onderzoek en
nieuwe benaderingen op het gebied van gepersonali-
seerde voeding bieden uitzicht op gezonder ouder
worden en een beter welzijn. Bijna overal ter wereld is
de levensverwachting gestegen en stijgt nog steeds.
Helaas gaat langer leven voor veel mensen gepaard
met niet-overdraagbare ziekten zoals osteoporose,
diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en kanker.
Gelukkig zijn er steeds meer bewijzen dat voeding en
andere leefstijlfactoren de gezondheid en het welzijn
sterk kunnen beïnvloeden. Dat biedt kansen. Zo zijn
micronutriënten essentieel voor het leven en een
optimale gezondheid. Maar uit voedselconsumptiepei-
lingen blijkt dat in veel landen mensen de aanbevolen
hoeveelheden micronutriënten niet halen door
veranderingen in hun leefstijl en voedingspatroon.
Omdat onvoldoende inname van micronutriënten geen
directe gevolgen heeft, is er vaak geen aandacht voor
de langetermijneffecten op de gezondheid en het
welzijn. Zo blijkt dat de vitamine D-status in veel
landen, waaronder Nederland, ontoereikend is en niet
aan de richtlijnen voldoet. Dat heeft gevolgen voor het
risico op osteomalacie (botverweking), maar beïnvloedt
ook minder bekende gezondheidsvoordelen van
vitamine D, zoals een grotere spierkracht en sterkere
afweer.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen, februari 2014
Micronutriënten en
gezond ouder worden
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook