Suiker in perspectief editie 28 deel 2 | Februari 2014 - page 26

E
en column over schaat-
sen, de Elfstedentocht en
het liefst nog een beetje
voeding werd mij gevraagd. Nou,
ik ben een voedingswetenschap-
per, kom uit Friesland en kan
toevallig best een beetje schaat-
sen. Maar belangrijker, ik heb al
drie keer een Elfstedentocht
mogen meemaken, al was ik
tijdens mijn eerste tocht vier
jaar. Ik geloof niet dat wij
indertijd erg onder de indruk
waren van de Tocht der Tochten.
’s Ochtends heel vroeg, terwijl
wij allemaal nog in bed lagen,
hoorden we de wedstrijdschaat-
ser langsrijden over de Luts, het
Coosje Dijkstra, promovendus aan
de Vrije Universiteit Amsterdam,
afdeling Voeding en Gezondheid
COLUMN
De bedoeling is dat de sporter op het CTO alle
workshops doorloopt (zie ook pagina 13).
De volgorde van het programma stellen we samen in
overleg met de coach. Die weet waar de problemen
liggen, in de workshops maken ze kennis met het
oplossen van die problemen.’ Op de vraag in welke
mate de sporter de kennis in praktijk brengt,
antwoordt Van Geel: ‘Aan het eind van de workshop
vraagt de sportdiëtist aan elke sporter twee onder-
delen te noemen die ze morgen in praktijk brengen.
Daar kan hij of zij aan worden gehouden, de coach is
immers aanwezig.’
Praktische problemen
Wanneer eet je wat, in welke vorm en op zo’n manier
dat je ook nog geniet van eten en drinken? Hoe past
de sporter z’n voeding aan, aan trainingsprogramma
en wedstrijden? De begeleiding van de sporter richt
zich onder meer op het oplossen van praktische
problemen. Van Geel: ‘Die verschillen per tak van
sport. Bobsleeërs lopen er tegenaan dat ze op hun
trainingslocatie een beperkte menukeuze hebben,
het is te vaak patat en hamburger! Erik te Velthuis,
chefkok van het Topsportrestaurant Papendal heeft
zakjes met gezonde maaltijdcomponenten ontwik-
keld die worden diepgevroren. En de vorm is zo
gekozen dat ze precies passen in de waterkoker.
‘Opwarmen is geen probleem.’ En over de bobsleeërs
zegt ze nog: ‘Ze trainen op grote hoogte, daar worden
de energierepen keihard. Wij hebben nu andere
repen ontwikkeld die ook bij lage temperaturen
soepel blijven.’ Die aanpak past bij de NOC*NSF-
visie dat er geen redenen zijn te bedenken waarom
je niet zou kiezen voor een gezonde sportvoeding.
26|
Nieuwe Leerlijn Voeding is de basis voor iedereen
Suiker in perspectief 28 deel 2, februari 2014
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook