Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 30 Next Page
Page Background

Gastcolumn

Kenniscentrum suiker & voeding

door dr.ir. Bob Cramwinckel,

directeur Centrum voor

Smaakonderzoek

COLUMN

sche mechanismen worden

daarmee niet serieus genomen.

Een voorbeeld om meer aan-

dacht te schenken aan de

waardering van producten is om

over ‘zoet’ te spreken in plaats

van de chemische naam van

suikers. Zoet heeft in de waarde-

ring van smaak een belangrijke

functie. Het begint al bij moeder-

melk. Zoet heeft een geruststel-

‘Als je dwangmatig ‘gezond’ probeert te eten,

is het dan nog steeds goed voor je lijf?’

lende invloed. Zoet is symbool

voor vriendelijkheid, maar ook

voor kind zijn (wat is dat een

zoet kind). Zuur staat voor fris

en zuiver, maar ook voor ge-

meen, scherp (dat is een zure

opmerking). De aanwezigheid

van zoet en zuur haalt het beste

van beiden naar boven. Vruchten

worden aangenaam gevonden

vanwege deze combinatie. Een

vinaigrette zonder zoet is

onaangenaam scherp. Aceto

balsamico is zo aangenaam

omdat het naast de frisse zuren

ook voldoende zoet bevat.

Samengevat, de relatie voeding

– gezondheid is complex omdat

psychosomatische mechanismen

inclusief de zeer belangrijke

placebo-effecten, in sterke mate

de gezondheid sturen. Zinvol

werk hebben, goede relaties met

familie en vrienden onderhou-

den, met plezier aan de dag

beginnen, je sterk genoeg voelen

om veranderingen in je leven aan

te brengen, in staat zijn proble-

men te onderkennen en op te

lossen, een bindend vermogen

hebben, het idee hebben dat je

goed bezig bent; het zijn allemaal

factoren die naar mijn idee veel

belangrijker zijn voor je gezond-

heid dan eten volgens de Schijf

van Vijf. De huidige wetenschap-

pelijke benadering die tot de

Schijf van Vijf leidt is met alle

respect te veel een dierfysiologi-

sche benadering. De mens is veel

meer dan een uit de hand

gelopen variant van een aap.

Met alle respect voor deze

fantastische dieren.

Ik denk dat we nog maar eens

goed psychosomatische effecten

moeten bestuderen. Dat wijst

ons misschien de weg hoe we

naar voeding en gezondheid

moeten kijken.

Dr.ir. Bob Cramwinckel

Column

|29

Suiker in perspectief, mei 2016