Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 30 Next Page
Page Background

H

et bekende spreek-

woord ‘over smaak valt

niet te twisten’ maakt

duidelijk dat de mens centraal

staat in het beoordelen van de

smaak van eten en drinken. Het

product kan er niets aan doen of

iemand het wel of niet lekker

vindt. De zintuigen staan daar

ook buiten. Dus blijven associa-

ties, opvattingen en ideeën over.

Ik noem dat deel ‘the mind’ of

gewoon bewustzijn, waarmee

lichamelijke reacties zoals

‘walging’ of ‘genieten’ tot stand

gebracht kunnen worden. Denk

bijvoorbeeld aan spreekwoorden

zoals ‘lood in je schoenen’, ‘met

knikkende knieën’, ‘vlinders in je

buik’. Topsporters weten dat een

mentale voorbereiding een

onmisbaar onderdeel is voor

De smaak van

gezondheid

fysieke topprestaties. Het

bewustzijn stuurt met een

vanzelfsprekend gemak de

zintuigen en fysiologische

processen aan. Dus smaakt een

wijn met een indrukwekkend

etiket ‘echt’ veel beter dan

dezelfde wijn uit een literfles.

Door de sterke verbondenheid

van bewustzijn en lichaam is

gezondheid lastig algemeen vast

te leggen, dus ook erg moeilijk te

onderzoeken.

Voor mij staat vast dat mentale

processen een veel grotere rol

spelen in gezondheid en welbe-

vinden dan algemeen wordt

aangenomen. Helaas vallen

mentale processen buiten de

kaders van betrouwbare meetin-

strumenten. Het is goed te

verdedigen dat in het onderzoek

naar de relatie van voeding en

gezondheid alleen het meetbare

wordt meegenomen. Wel mag

verwacht worden dat er meer

aandacht en respect is voor de

veelzijdige invloeden van het

bewustzijn. Stel nu dat vis als

‘gezond’ voedsel wordt aange-

merkt, is het dan nog steeds

gezond als je er niet van houdt?

Als je dwangmatig ‘gezond’

probeert te eten, is het dan nog

steeds goed voor je lijf?

Ook het terugbrengen van het

probleem van overgewicht tot

een verstoring in de balans van

energie opname en energie

afgifte vind ik een te eenzijdige

benadering. Er is geen speld

tussen te krijgen, maar overge-

wicht wordt er wel veel te simpel

door voorgesteld. Psychosomati-

28|

Column

Suiker in perspectief, mei 2016

NIEUWE SCHIJF VAN VIJF