Vijf miljoen Nederlanders hebben een chronische
ziekte zoals diabetes, depressie of hartfalen. Dat vraagt
om aandacht voor gezond gedrag en gedragsverande-
ring naar een gezondere leefstijl, zei prof.dr. Emely de
Vet, hoogleraar Gezondheidscommunicatie en gedrags-
verandering (Wageningen University) in haar inaugure-
le rede. Hoe komt het dat we wel gezond willen leven
maar het niet lukt om gezonde keuzes te maken?
Kennelijk is gezond leven een complexe zaak, consta-
teert De Vet. De afgelopen decennia is in onze (eet)
omgeving veel veranderd, zowel wat betreft het
assortiment (inmiddels tienduizenden producten in de
winkel) als de locaties (cafetaria om de hoek, terrassen,
kantines, stations, sporthallen). De Vet start met
onderzoek dat is gericht op ‘verleiding tot bepaald
(eet)gedrag’. In de volgende fase richt ze zich op
mogelijkheden om in te grijpen in leefpatronen. Hoe
verleid je mensen tot een gezonde leefstijl? Nudging
(‘zachte dwang’) zou kunnen helpen om mensen
automatisch en intuïtief gezonde keuzes te laten
maken.
Bron: Wageningen University 24 november 2016
Verleiden tot een
gezonde leefstijl
6,2% van de
Nederlanders
zegt geen gluten
te verdragen
Er zijn nogal wat mensen die tegenwoordig denken
dat ze gluten niet verdragen. Omdat harde cijfers
ontbreken, hebben arts-onderzoekers (afdeling maag-,
darm-, leverziekten) van VUmc een enquête gehouden
onder 785 volwassenen. Om een zo representatief
mogelijke groep te krijgen, ondervroegen ze − ver-
spreid over Nederland − mensen op markten, in
tandartspraktijken en op universiteiten. 6,2% van hen
rapporteerde klachten die zij in relatie brengen met
het eten van gluten. Ze noemen opgeblazen gevoel,
vage buikklachten, winderigheid en vermoeidheid.
Slechts 4% van hen volgt een glutenvrij dieet, 43%
probeert een glutenbeperkt dieet. Mensen met een
glutenovergevoeligheid hebben vaker buikklachten na
het eten van hoog FODMAP-bevattende producten
(zoals kool, peulvruchten en ui) dan de controleperso-
nen uit het onderzoek. Glutenrijke producten bevatten
ook vaak veel FODMAPs. 35% van de glutengevoelige
mensen zegt minder klachten te hebben bij het eten
van speltbrood. Maar speltbrood bevat juist veel
gluten. ‘Dit onderzoek ondersteunt de theorie dat
gluten niet noodzakelijk de oorzaak hoeven te zijn van
de klachten bij deze mensen’, aldus de onderzoekers.
Bron: VUmc 17 november 2016
VOEDING IN HET NIEUWS
26|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, december 2016