‘Die bewustwording is
prima, mensen moeten
weten hoeveel suiker een glas
frisdrank bevat’, zegt diëtist
Sara van Grootel (werkzaam
in Den Haag en daarnaast voorzitter van de
Diabetes Nutrition Organization). ‘Maar ik
heb wel moeite met de wijze waarop ze met
onder andere een afkickkliniek dat proberen
te bereiken. Ik vind dat ze te ver gaan door het
over suikerverslaving te hebben.’ Het Diabetes
Fonds werkt aan de genezing van diabetes via
wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.
‘Het fonds doet veel onderzoek, maar ik vind dit
de populistische kant op gaan. Dat is jammer.’
Verwarring
Het Diabetes Fonds zegt op haar website dat
ze misleiding rond suikerrijke voeding onder
de aandacht wil brengen, mensen bewuster
wil maken van dagelijkse verleidingen en wil
inspireren tot gezonde keuzes. Bewustmaken
en inspireren zijn positieve uitgangspunten
maar misleiden onder de aandacht brengen is
niet correct, merkt Van Grootel op. ‘Ik begrijp
wel wat ze bedoelen, voor de consument is het
lastig in te schatten waarin suikers zitten. Dat
geeft verwarring. Waarom doet de industrie dat?
Het is niet misleiding van de industrie maar
onduidelijkheid bij de consumenten die leidt tot
die verwarring.’
Schrikken
Van Grootel is het eens met het streven van het
Diabetes Fonds om meer aandacht te vragen
voor de consumptie van suiker. ‘Maar als fonds
zou je veel objectiever moeten zijn. Met deze
benadering maken ze mensen aan het schrikken.’
In haar dagelijkse werk legt ze de discussie over
koolhydraten en suiker uit aan haar cliënten. 'Ik
adviseer ze met name te letten op het gebruik
van suikerrijke producten zoals dranken en
tussendoortjes, en houd de boodschap bij
voorkeur heel simpel.' En zegt ze: ‘Laten we als
professionals en wetenschappers wat dat betreft
ook proberen eenduidig te communiceren.’
DE JUISTE FEITEN OVER SUIKER
OP EEN RIJ
Kenniscentrum suiker & voeding onderschrijft
de noodzaak om overgewicht en diabetes in
Nederland terug te dringen. Naast meer
bewegen is een voeding met minder calorieën
(waaronder die uit suikers) belangrijk. Daarover
bestaat veel verwarring. Lee
s ‘de juiste feiten over suiker op een rij’op de website, ze zijn
gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.
Bijvoorbeeld: suiker is niet verslavend; minder
suiker betekent niet altijd minder calorieën;
suiker is geen specifieke risicofactor voor het
ontwikkelen van diabetes.
Campagne Diabetes Fonds vraagt om nuancering
|19
Suiker in perspectief, december 2016