mogelijk om de juiste, kleine hoeveelheid geur- of
smaakstoffen tijdens het productieproces toe te
voegen. Suikers hebben zo een technologische
functie. Bakkers voegen bijvoorbeeld een beetje
suiker toe om brooddeeg te laten rijzen. Uiteindelijk
bevat 100 gram brood 2-3 gram suikers. Per sneetje
is dat 0,7-0,9 gram suikers. Ketchup bevat naar
verhouding veel suikers (25 gram per 100 gram, één
eetlepel ketchup levert 6,2 gram) om de zure smaak
te neutraliseren en de wateractiviteit te verlagen.
Maar de hoeveelheid ketchup die mensen jaarlijks
eten is zeer gering. EU-wetgeving (verordening nr.
1169/2011) verplicht de fabrikant om het specifieke
type toegevoegde suiker te vermelden bij de
ingrediëntenlijst. Daarnaast is het wettelijk verplicht
om de totale hoeveelheid suikers in het product op
de verpakking bij de voedingswaardedeclaratie te
vermelden (koolhydraten, waarvan suikers). Er is
dus niets geheimzinnigs aan de suikers die worden
toegevoegd. De consument kan altijd terugvinden
welke suikers en hoeveel suikers het product bevat.
Geen grote consumptieverschillen
Op basis van de gebruikte definitie hebben de Wage-
ningse onderzoekers een waarde voor ‘verborgen
suikers’ toegekend aan alle producten die zijn gerap-
porteerd in de VCP 2007 – 2010. De gemiddelde
inname van ‘verborgen suikers’ in de Nederlandse
bevolking bedraagt 4,1 gram per dag. Dat is 1,5
kilogram per jaar, ze leveren zo 1% van de totale
energie- inname. De voornaamste bronnen zijn
MEER INFORMATIE
Bekijk hier het
onderzoeksrapport van
Wageningen University.
Of bekijk onz
e factsheet over de inname van
‘verborgen suikers’.
vetten, oliën en hartige sauzen, gevolgd door soepen
en noten, zaden en snacks. Er zijn geen grote con-
sumptieverschillen tussen mannen en vrouwen, ook
de leeftijd maakt niet veel uit. De onderzoekers
concluderen dat ‘verborgen suikers’ een zeer kleine
bijdrage leveren aan de inname van suikers (gemid-
deld 4,1 gram per dag, ongeveer net zoveel als in een
slok appelsap. Het overgrote deel van de inname van
toegevoegde suikers wordt geleverd door ‘zoete’
producten als frisdrank, sap, cake en koek, suiker en
snoep. De consument is doorgaans niet verbaasd
over de aanwezigheid van suikers in die producten.
De onderzoekers concluderen dat
‘verborgen suikers’ een zeer kleine
bijdrage leveren aan de inname
van suikers
Er is niets geheimzinnigs aan 'verborgen suikers'
|21
Suiker in perspectief, december 2016