Table of Contents Table of Contents
Previous Page  9 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 18 Next Page
Page Background

Ethiek is heel actueel

|9

Suiker in perspectief, februari 2016

Wetenschap in de media

Er worden voortdurend wetenschappelijke

‘ontdekkingen’ in de media gelanceerd. De ene dag

staat in de krant dat een voedingsmiddel gezond is,

de volgende dag lees je dat het juist ook nadelig kan

zijn. Verweij schuift de ‘schuld’ niet alleen in de

schoenen van de publieke media. ‘Als een

wetenschapper iets ontdekt heeft, dan wil hij/zij

heel graag laten zien hoeveel impact zijn onderzoek

heeft. Hij wil die kennis dan ook zo snel mogelijk in

brede maatschappelijke kring bekend maken.

Bovendien wordt hij gestimuleerd om zijn resultaten

in de media gepubliceerd te krijgen, daardoor wordt

het doorgaans gemakkelijker om nieuwe

onderzoeksfinanciering binnen te halen.’ Goed

wetenschap bedrijven is volgens Verweij veel meer

dan nuttige kennis produceren. ‘Wetenschap is

Ethiek is heel actueel en geen ver van mijn bed show, vindt prof.dr. Marcel Verweij,

hoogleraar filosofie aan Wageningen University en lid van onder andere de

Gezondheidsraad en de Central Research Ethics Advisory Group binnen Unilever. ‘In je

werk ben je voortdurend bezig met ethische afwegingen, zonder je daar voortdurend

van bewust te zijn. Of je nu in de spreekkamer adviseert, wetenschappelijk onderzoek

doet, publiceert, of op sociale media actief bent, je moet steeds een antwoord vinden op

de vraag: wat is goed voor de cliënt of consument? De belangen zijn groot: gezondheid

is een groot goed. Bovendien hebben we ook een collectieve verantwoordelijkheid.’

voortdurend vragen stellen, alles continu opnieuw in

twijfel trekken en bediscussiëren. Misschien moeten

we ook proberen de verwachtingen van burgers over

wetenschappelijk onderzoek bij te stellen. Dan weet

je dat het niet vreemd is dat je niet op zekerheden,

maar juist op allerlei vragen uitkomt. Dat wat

vandaag de waarheid lijkt te zijn, kan morgen toch

weer anders zijn. Als wetenschapper is het zaak te

balanceren tussen wetenschappelijke juistheid en

geloofwaardigheid behouden bij het publiek.’

Diëtist en cliënt

Waarschijnlijk een herkenbaar voorbeeld: een cliënt

komt binnen met een boek van een voedingsgoeroe

in de hand. ‘Ik wil deze methode gaan volgen’. De

Richtlijnen goede voeding komen waarschijnlijk niet