Ethiek is heel actueel
|9
Suiker in perspectief, februari 2016
Wetenschap in de media
Er worden voortdurend wetenschappelijke
‘ontdekkingen’ in de media gelanceerd. De ene dag
staat in de krant dat een voedingsmiddel gezond is,
de volgende dag lees je dat het juist ook nadelig kan
zijn. Verweij schuift de ‘schuld’ niet alleen in de
schoenen van de publieke media. ‘Als een
wetenschapper iets ontdekt heeft, dan wil hij/zij
heel graag laten zien hoeveel impact zijn onderzoek
heeft. Hij wil die kennis dan ook zo snel mogelijk in
brede maatschappelijke kring bekend maken.
Bovendien wordt hij gestimuleerd om zijn resultaten
in de media gepubliceerd te krijgen, daardoor wordt
het doorgaans gemakkelijker om nieuwe
onderzoeksfinanciering binnen te halen.’ Goed
wetenschap bedrijven is volgens Verweij veel meer
dan nuttige kennis produceren. ‘Wetenschap is
Ethiek is heel actueel en geen ver van mijn bed show, vindt prof.dr. Marcel Verweij,
hoogleraar filosofie aan Wageningen University en lid van onder andere de
Gezondheidsraad en de Central Research Ethics Advisory Group binnen Unilever. ‘In je
werk ben je voortdurend bezig met ethische afwegingen, zonder je daar voortdurend
van bewust te zijn. Of je nu in de spreekkamer adviseert, wetenschappelijk onderzoek
doet, publiceert, of op sociale media actief bent, je moet steeds een antwoord vinden op
de vraag: wat is goed voor de cliënt of consument? De belangen zijn groot: gezondheid
is een groot goed. Bovendien hebben we ook een collectieve verantwoordelijkheid.’
voortdurend vragen stellen, alles continu opnieuw in
twijfel trekken en bediscussiëren. Misschien moeten
we ook proberen de verwachtingen van burgers over
wetenschappelijk onderzoek bij te stellen. Dan weet
je dat het niet vreemd is dat je niet op zekerheden,
maar juist op allerlei vragen uitkomt. Dat wat
vandaag de waarheid lijkt te zijn, kan morgen toch
weer anders zijn. Als wetenschapper is het zaak te
balanceren tussen wetenschappelijke juistheid en
geloofwaardigheid behouden bij het publiek.’
Diëtist en cliënt
Waarschijnlijk een herkenbaar voorbeeld: een cliënt
komt binnen met een boek van een voedingsgoeroe
in de hand. ‘Ik wil deze methode gaan volgen’. De
Richtlijnen goede voeding komen waarschijnlijk niet