Table of Contents Table of Contents
Previous Page  10 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 18 Next Page
Page Background

10|

‘Diëtist: timmer aan de weg’

Suiker in perspectief, februari 2016

overeen met de uitgangspunten van die goeroe.

Dilemma! Verweij oppert dat het in dit geval

misschien beter is om niet louter die wetenschap-

pelijk verantwoorde adviezen te geven, maar een of

meerdere elementen uit dat boek te bespreken.

Hij noemt als voorbeeld ‘bewust met eten bezig zijn’

of ‘variëren’. Verweij: ‘Dat is waarschijnlijk voor veel

mensen veel waardevoller dan alle evidence-based,

wetenschappelijk onderbouwde adviezen bij elkaar,

omdat de cliënt zelf die methode aandraagt en er

daardoor op dat moment voor open staat. Uiteraard

zijn er wel grenzen, je hebt als diëtist de verant-

woordelijkheid om de cliënt te waarschuwen als er

volstrekt onzinnige of zelfs gevaarlijke adviezen in

die methode voorkomen. De kunst is om als

professional en zorgverlener te denken. Probeer

een brug te slaan tussen wetenschappelijke kennis

en goede zorgverlening voor de persoon die jouw

advies vraagt.’

Kritisch geluid diëtisten

Als voedingsprofessional heb je ook een collectieve

verantwoordelijkheid naar de samenleving.

Op diverse internetfora wordt weer volop

gediscussieerd over het Vinkje, het Ik Kies Bewust-

logo, bedoeld om een gezondere keuze te stimuleren.

Het Vinkje is een initiatief van de voedingsindustrie,

wordt omarmd door het Voedingscentrum en de

Nederlandse Vereniging van Diëtisten, en is

goedgekeurd door de Minister van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport. Het Vinkje is echter een doorn in

het oog van veel diëtisten. Een van de redenen:

consumenten worden op kosten gejaagd. Een potje

pindakaas van een A-merk heeft wel een Vinkje, een

potje pindakaas van de discountsupermarkt die niet

is aangesloten bij (en niet betaalt aan) de Stichting

Ik Kies Bewust, niet. Verweij reageert: ‘Je kunt er

natuurlijk tegenaan schoppen en zeggen dat je er

niet aan mee wilt werken, maar ik zou me ook voor

kunnen stellen dat diëtisten gezamenlijk een kritisch

geluid laten horen. Diëtisten zouden er voor kunnen

vechten een adviseursrol binnen de stichting te

krijgen, omdat zij als geen ander weten wat er speelt

bij de consumenten. Heeft zo’n logo inderdaad

impact bij het maken van een gezondere keuze? Dan

zou dat een maatschappelijke reden kunnen zijn om

bij de overheid te pleiten voor de invoering van een

onafhankelijk keurmerk.’

‘Probeer een brug te slaan

tussen wetenschappelijke

kennis en goede

zorgverlening voor de

persoon die jouw advies

vraagt.’