Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 18 Next Page
Page Background

Bal bij de diëtist

‘Aan de ene kant denken huisartsen ‘voeding is

simpel’ maar aan de andere kant vinden ze het zo

ingewikkeld dat ze er niet aan beginnen. Dus ze

kunnen dan wel superenthousiast zijn als je tijdens

een lezing met elkaar over voeding spreekt, maar ze

geven er geen vervolg aan.’ Mathus-Vliegen vindt dat

de mensen in het voedingswerkveld huisarts en

praktijkondersteuner zouden moeten activeren.

‘Diëtisten realiseren zich bijvoorbeeld niet dat de

uitkomsten van onderzoek alleen in de

voedingswereld blijven hangen. Het nieuws komt

onvoldoende in de buurt van de huisarts. Jammer,

want de leek heeft veel vertrouwen in de huisarts en

het advies dat hij of zij geeft.’ Ze merkt op dat er

succesvolle voorbeelden zijn van diëtisten die goed

en enthousiast samenwerken met huisartsen. Maar

het kan beter. Mathus-Vliegen vindt dat de bal bij de

diëtist ligt. ‘Je moet als diëtist laten zien wat jouw

bijdrage in de praktijk kan betekenen. In de

huisartsopleiding moet aandacht worden besteed aan

de inbreng van de diëtist en de positieve gevolgen die

dat voor de levenskwaliteit van de patiënt heeft. Stel

je assertief op, ga je voorstellen aan de huisarts en

vertel wat je specialiteiten en voedingsinteresses zijn.

Het bevordert de samenwerking.’ Mathus-Vliegen

merkt nog op dat veel huisartsen ‘autoriteit’

belangrijk vinden. ‘De diëtist heeft wat hen betreft

doorgaans ‘weinig autoriteit’, de hoogleraar ‘veel’.

Daarom benadruk ik tijdens lezingen dat er

inmiddels ook diëtisten werken die aan de

universiteit zijn gepromoveerd. Superspecialisten

zijn het, dat weten huisartsen niet.Dus diëtist, laat

zien wat jullie kunnen!’

Artsenwijzer diëtetiek

Wanneer doet de huisarts er goed aan door te

verwijzen naar de diëtist?Ze kunnen om tafel gaan

zitten om daarover afspraken te maken door

bijvoorbeeld gebruik te maken va

nArtsenwijzer Diëtetiek. H

et is een uitgave van de Nederlandse

12|

‘Diëtist: timmer aan de weg’

Suiker in perspectief, februari 2016

VOEDINGSRICHTLIJN DIABETES EN

DOORVERWIJZEN NAAR DE DIËTIST

In 2015 publiceerde de Nederlandse Diabetes

Federatie

de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015.

Daarin staat duidelijk wanneer het gewenst is

door te verwijzen naar de diëtist. De richtlijn is

een voorbeeld van multidisciplinaire

samenwerking. Voedingsadviezen van de

diverse disciplines ondersteunen elkaar.

Diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner,

huisarts of internist kunnen bijvoorbeeld

algemene voedingsvragen beantwoorden. Er

zijn vier niveaus die variëren van

zelfmanagement van de patiënt (niveau 1) tot

en met begeleiding van de gespecialiseerde

diëtist (niveau 4) bij complexe behandeling.

Voor de huisarts die twijfelt om de diëtist in

consult te vragen: in de Voedingsrichtlijn staan

dertien voorkeursmomenten voor verwijzing

naar de diëtist.

‘Er zijn succesvolle

voorbeelden van diëtisten

die goed en enthousiast

samenwerken met huisartsen.

Maar het kan beter.’