Table of Contents Table of Contents
Previous Page  3 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 18 Next Page
Page Background

Inhoudsopgave

|3

Suiker in perspectief, februari 2016

COLOFON

Suiker in perspectief is een uitgave van

Kenniscentrum suiker & voeding. Onze publica-

ties zijn gebaseerd op wetenschappelijk

onderzoek en staan onder toezicht van een

onafhankelij

ke redactieraad va

n deskundigen.

Ontwerp en realisatie:

Lexenzo, geeft vorm aan communicatie ‘Diëtist: timmer aan de weg’ ‘Aan de ene kant denken huisartsen ‘voeding is simpel’ maar aan de andere kant vinden ze het zo ingewikkeld dat ze er niet aan beginnen, zegt prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen. Er zijn succesvolle voorbeelden van diëtisten die goed en enthousiast samenwerken met huisartsen. Maar het kan beter.’ Nieuwe position papers en factsheets! Kenniscentrum suiker & voeding publiceerde de afgelopen periode weer een aantal nieuwe position papers en factsheets. Op zoek naar gegevens over diabetes mellitus of een overzicht van de adviezen over suikers in nieuwe voedingsrichtlijnen die vorig jaar zijn uitgebracht? Maak gebruik van de recente uitgaven die u hier vindt. NIEUWSFLITSEN - Ook nieuwe voedingsrichtlijnen in Zweden - Het uitsluiten van brood is niet zonder risico’s - Wetenschappers lijken steeds vaker te overdrijven - ‘Je bent wat je eet’ 11 14 16 Kenniscentrum suiker& voeding |www. kenniscentrumsuiker.nl 1 De prevalentie van diabetesmellitus bij volwassenen en kinderen neemt inNederland toe,net als elders in dewereld.De stijging van het aantalmensen met diabetesmellitus type 2 is enerzijds toe te schrijven aan veranderingen in leefstijl,met name minder lichamelijke activiteit en overvoedingmet overgewicht als gevolg.De toename is daarnaast ook te verklaren door vergrijzing en door gerichte opsporing van de ziekte op jongere leeftijd.Mensen met diabetesmellitus hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,neuropathie,nefropathie en retinopathie 1 .Vroegtijdige opsporing en behandeling is daarom van groot belang en een speerpunt in het volksgezondheidsbeleid 2 .Omdat diabetesmellitus in de volksmond suikerziektewordt genoemd,wordt deze ziekte ten onrechte vaak geassocieerdmet suiker in de voeding. In deze position paper geeft Kenniscentrum suiker& voeding haar standpunt inzake suiker en diabetesmellitus. Wat is diabetesmellitus? Diabetesmellitus (diabetes) is een chronische stofwisselingsziektewaarbij het lichaam het bloedglucosegehalte nietmeer in evenwicht kan houden.Dit komt door een tekort aan of een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Insuline is nodig om glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen op te nemen. In tabel1 staan referentiewaarden van normale glucosewaarden, gestoorde glucosewaarden en diabetes (millimol per liter,mmol/l).Bij onbehandelde diabetes ontstaat een te hoog bloedglucosegehalte,wat leidt tot januari 2016 Positionpaper Diabetesmellitus schade aanmet name zenuwen en bloedvaten 3 .Men onderscheidt bij diabetes twee hoofdtypen: type 1 en type 2.Daarnaast kan de ziekte zich voordoen bij zwangeren (zwangerschapsdiabetes, zie kader pagina2) en (tijdelijk) als bijwerking van het gebruik van bepaaldemedicijnen, zoals psychofarmaca en corticosteroïden. Een arts stelt de diagnose diabetesmellitus bij twee nuchtere plasmaglucosewaarden 7,0mmol/l op twee verschillende dagen. De diagnose kan ookworden gesteld bij een nuchtere plasmaglucosewaarde 7,0mmol/l of eenwillekeurige plasmaglucosewaarde 11,1 mmol/l in combinatiemet klachten die passen bij hyperglykemie 1 .Bepaling van deHbA1c-waarde (zie kader pagina2) kanworden gebruikt,maarwordt in Nederland vooralsnog niet aanbevolen voor opsporing en diagnostiek van diabetes 1 . Tabel 1.Nederlandse referentiewaarden voor glucosewaarden 1 . *Een nuchtere glucosewaarde houdt in dat tenminste 8 uur geen calorieën zijn ingenomen. Veneus plasmaglucose (millimol per liter) Normale glucosewaarden Nuchter* Niet nuchter < 6,1 < 7,8 Gestoorde glucosewaarden Nuchter 6,1 en 6,9 Diabetesmellitus Nuchter Niet nuchter 7,0 11,1 Diabetesmellitus type 1 Diabetesmellitus type1 (DM1) stond vroeger bekend als insulineafhankelijke of jeugddiabetes. De ziekte ontstaatmeestal vrij acuut en op jongere leeftijd op.De symptomen (frequent urineren, dorst,hongergevoel, gewichtsverlies, vermoeidheid en veranderingen in het gezichtsvermogen) tredenmeestal plotseling op.Bij deze auto- immuunziekte breekt het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier af, waardoor het lichaam geen of vrijwel geen insuline meer produceert.Waarom dit gebeurt is niet precies

Factsheet

Suikers

op het etiket

Glucosestroop, geconcentreerd appelsap

en honing,waaromworden deze suikers

niet allemaal onder de noemer ‘suiker’

op het etiket vermeld?

Factsheet Suikers in voedingsrichtlijnen DeGezondheidsraad,NederlandseDiabetes Federatie én deWereldgezondheidsorganisatie brachten in 2015 nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Wat staat er in deze richtlijnen over suikers? ©NDF Jacques Jullens NDF Voedingsrichtlijn diabetes2015 Evidence-basedVoedingsrichtlijn WHO|Guideline Sugars intake foradultsandchildren i Sugars intake for adultsandchildren Guideline: Richtlijnen goede voeding 2015 2015/24 2015/24 Richtlijnengoedevoeding2015 Gezondheidsraad