Suiker in perspectief editie 55 | maart 2022

De dysbiose zou anderzijds ook tot lokale plaquevorming kunnen leiden in de darmzenuwen, met mogelijke verspreiding hiervan via de nervus vagus, een zenuw tussen darm en brein, tot in de hersenen. Men spreekt hier van de darm-brein as .” Supplementen “Hoewel inmiddels bekend is dat diverse micronutriënten van invloed zijn op de hersengezondheid, is er volgens de WHO nog onvoldoende goedgefundeerd bewijs om bijvoorbeeld voedingssupplementen aan te bevelen. Wel staat er in de WHO-adviezen dat het volgen van een mediterraan dieet aanbevolen mag worden aan ouderen met een ‘normaal geheugen’, maar ook aan hen met milde geheugenklachten, om het risico op dementie of verdere progressie te minimaliseren. Met verschillende studies is namelijk aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, gekenmerkt door hoge innames van olijfolie, noten, bladgroenten, peulvruchten, vette vis en volkoren producten, tot wel 40% minder geheugenachteruitgang kan leiden.” MIND-dieet “Voeding en leefstijl moeten vooral gezien worden als een preventief wapen tegen dementie en alzheimer. Zo laten observationele onderzoeken zien dat het volgen van het zogenoemde MIND-dieet het risico op alzheimer met 35%-53% kan terugdringen, afhankelijk van hoe goed dit dieet werd opgevolgd. In een notendop, bestaat het MIND-dieet uit aanraders en afraders. Aanraders zijn onder meer (groene) bladgroenten, (blauwe) bessen, ongezouten noten, mager wit vlees, peulvruchten en volkoren- producten, olijfolie en vette vis. Afraders zijn minder rood vlees, snoep, gebak en gefrituurd eten. Wat de behandeling van alzheimer betreft moeten we heel terughoudend zijn met uitspraken over de effecten van leefstijl. Er worden voorzichtig wel gunstige effecten van bijvoorbeeld het MIND-dieet gerapporteerd op betere geheugenscores bij mensen die al alzheimer hebben. Maar om de behandeling van beginnende tot milde alzheimer door middel van voeding en leefstijl wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, is het noodzakelijk meer interventie- studies uit te voeren.” Toekomst “Recentelijk (medicijn)onderzoek verschuift steeds meer naar de microbiota/darmgezondheid, omega-3 vetzuren en laat een herwaardering zien van reeds bestaande medicijnen of producten, zoals cafeïne en -derivaten, elementen uit de natuur (Ginkgo biloba) en zelfs leukotriënenremmers (medicijnen tegen allergie). Ook voorzie ik wel een goede evolutie in bepaalde gentherapieën en wordt er gewerkt aan een vaccin tegen alzheimer. Dit laatste wordt momenteel onderzocht bij proefdieren. Ik verwacht dat alzheimer binnen 25 jaar onder controle kan worden gehouden of sterk vertraagd in z’n progressie, maar daar is nog wel veel onderzoek voor nodig. Echt genezen zal moeilijk blijven. In afwachting van een doorbraak lijkt preventie door een goede voeding en leefstijl steeds kansrijker.” “Leefstijl en voeding steeds belangrijker in onderzoek naar alzheimer” |7 Suiker in perspectief, maart 2022

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=