Suiker in perspectief editie 54 | december 2021

Personalised nutrition, veelbelovende resultaten Vezel-UP-studie |15 Suiker in perspectief, december 2021 Nadat de deelnemers hun planning voor de hele dag hadden gemaakt, kregen ze ook te zien of ze daarmee de aanbevolen hoeveelheid vezels haalden. Indien dit niet het geval was, kregen ze nog extra voorstellen voor bijvoorbeeld uitbreiding met fruit (max. 2-3 porties per dag), noten (max. 25 gram per dag) of groenten. Op de website konden de deelnemers ook op links klikken voor meer informatie over vezels en het lezen van etiketten. Resultaten Na 6 weken bleek dat 4% van de ‘brochuregroep’ de aanbevolen hoeveelheid vezels haalde. Van de ‘digitale groep’ was dat 21%. Dit is een significant verschil. Bovendien gaf de laatste groep een hogere waardering voor het advies dan de andere groep en bleken ze meer kennis te hebben over vezels. De tool bleef beschikbaar en na 3 maanden bleek hun vezelinname nog steeds hoger te zijn dan bij de start van het onderzoek. De Wit: ”Ik heb het idee dat het goede resultaat voornamelijk behaald is doordat de deelnemers zelf konden kiezen wat ze aanpasten, dus geen opgelegd advies kregen, en desgewenst kleine stapjes konden zetten. Ook bij bijvoorbeeld de Eetwissel van het Voedingscentrum blijkt dit een belangrijke factor voor succes te zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd.” (1) Vervolgstudie De tool werd op basis van de gebruikservaringen klantvriendelijker gemaakt en uitgebreid met alternatieven. De nieuwe onderzoeksgroep bestond uit 25 mensen met obstipatie. Het resultaat was nog positiever dan bij de eerste studie: een grotere toename van de vezelinname, de klachten van de deelnemers namen af en hun kwaliteit van leven nam toe. Volgens De Wit is het grotere succes waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat de deelnemers met obstipatie snel baat hadden bij een hogere vezelinname en daardoor gemotiveerder werden. Publicatie van de resultaten vindt binnenkort plaats. (1) Rijnaarts, I., De Roos, N. M., Wang, T., Zoetendal, E. G., Top, J., Timmer, M., ... & De Wit, N. (2021). Incre- asing dietary fibre intake in healthy adults using personalised dietary advice compared with general advice: a single-blind randomised controlled trial. Public Health Nutrition, 24 (5); 1117-1128.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=