Suiker in perspectief editie 54 | december 2021

praktijk bruikbaar zouden zijn. Al snel kwamen we uit bij vezels: de meeste Nederlanders eten te weinig vezels, terwijl vezels een positief effect hebben op de gezondheid. Bovendien krijg je er niet zo snel te veel van binnen. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) financierde mede het onderzoek en verschillende voedingsbedrijven droegen ook hun steentje bij. De bedrijven hadden overigens geen enkele invloed op de inhoud. Ze waren enthousiast, want personalised nutrition heeft de toekomst en wellicht zouden de uitkomsten hen inzicht geven aan welke nieuwe producten behoefte is.” Onderzoeksgroep Het was lastig om voldoende deelnemers te rekruteren. “Vezels hebben geen sexy imago”, vertelt onderzoeker de Wit. “Bovendien bleken de ongeveer honderd deelnemers zonder darmklachten die zich aangemeld hadden, meer vezels te eten dan de gemiddelde Nederlander. Toch gebruikten de meesten (veel) minder vezels dan de aanbevolen hoeveelheid van 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen per dag. Slechts een enkeling gebruikte meer vezels en die moesten we uitsluiten van deelname.” 14| Personalised nutrition, veelbelovende resultaten Vezel-UP-studie Suiker in perspectief, december 2021 Brochure of digitale tool “De deelnemers vulden als nulmeting hun gebruikelijke voeding online in in de Food Frequency Questionnaire (FFQ). We splitsten de deelnemers in twee groepen: de ene groep kreeg algemeen voedingsadvies over vezels met behulp van brochures van het Voedingscentrum en de MLDS. De andere groep kreeg daarbij gepersonaliseerde adviezen via een website die speciaal voor deze studie ontwikkeld was. Ook het advies om voldoende te drinken kreeg aandacht. Om de hoeveelheid vezels niet te snel op te voeren, startten we met één eetmoment. Dat breidden we eens per drie dagen uit met een extra eetmoment. Deelnemers kregen via de tool, op basis van hun gerapporteerde voeding, per eetmoment alternatieven aangeboden om hun voeding vezelrijker te maken. Iemand die bijvoorbeeld aangaf een snee bruinbrood te eten, kreeg isocalorische (vet- en koolhydraatarme, red.) opties aangeboden, zoals een snee volkorenbrood of volkorenontbijtgranen met yoghurt. De deelnemer zag bij elk aangeboden alternatief de vezelwinst en kon zelf de keuze maken. De alternatieven werden nadrukkelijk alleen op basis van het vezelgehalte gemaakt; ze hoefden niet per definitie ook gezonder te zijn. Voor brood en broodproducten was het niet zo moeilijk om andere mogelijkheden te vinden, maar bij broodbeleg was de keuze veel beperkter. Het advies om pure hagelslag te eten als alternatief voor de melkvariant, riep overigens achteraf veel vragen op bij met name diëtisten, die zich afvroegen waarom pure chocoladehagelslag ‘gepromoot’ werd. Het verschil in vezelgehalte is inderdaad minimaal, maar we kozen er uitdrukkelijk voor om ook heel kleine stapjes mogelijk te maken.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=