Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

Met kleine veranderingen in eetgedrag steeds meer richting de Schijf van Vijf |5 Suiker in perspectief, februari 2021 richting te zien: er worden iets meer groenten, fruit en noten gegeten en wat minder bewerkt en rood vlees, alcohol en suikerhoudende dranken. “Het gaat er vooral om dat het voedingspatroon in zijn geheel volwaardig is. Het is natuurlijk voor iedereen goed om gevarieerd en zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf te eten. Maar wat goed en genoeg is, hangt ook af van jouw situatie: je leeftijd, geslacht, of je zwanger bent of niet, of je gezond of ziek bent. Er is voor alle groepen wel een heel belangrijke stap die nog gezet moet worden: minder dierlijk en meer plantaardig eten, vooral minder (rood en bewerkt) vlees, voor de gezondheid van mens en planeet.” Corona Ook de corona-epidemie zorgt voor ontwikkelingen op het gebied van voedingsgedrag. “Mensen zijn wat meer lokaal gaan kopen, minder alcohol gaan drinken en lijken zich meer bewust van de kwetsbaarheid van Jong en oud De jongste en oudste Nederlanders lijken zich nog het best aan de richtlijnen van het Voedingscentrum te houden: kinderen onder de vier halen vaker de aanbevelingen voor groenten, fruit, brood, aardappe- len, graanproducten en zuivel dan andere leeftijds- groepen. “Na deze leeftijd zakt dat snel af”, weet de expert voeding en gezondheid. “Senioren doen het wat beter dan jongere volwassenen. Ze eten bijvoor- beeld regelmatiger voldoende groenten en fruit, maar halen vaker de aanbevolen hoeveelheden voor zuivel niet. Dat is wel een belangrijk punt, omdat zuivel onder andere calcium en eiwitten bevat. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van botten en spiermassa.” Minder vlees Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM zijn er voorzichtige stappen in de goede

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=