Suiker in perspectief editie 46 | oktober 2019

“Ik houd van het verenigingsmodel en ben bestuur- der/toezichthouder van een aantal verenigingen en stichtingen. In die positie kun je steeds op nieuwe manieren kijken hoe je mensen aan je kunt binden en welke meerwaarde je kunt hebben voor degenen die je vertegenwoordigt. Toen ik de kans kreeg voor de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) te gaan werken, deed ik dat graag; in die functie en bij die vereniging komt alles samen wat ik leuk vind." Safe haven “Wat mij betreft draait het bij de NVD om de diëtist. De vereniging moet een soort safe haven voor hen zijn in een wereld waarin een boel mensen vaak rare dingen roepen over voeding. Ik zie diëtisten onder meer als intermediairs die de enorm ingewikkelde relatie tussen voeding en mens kunnen vertalen naar de praktijk. Op een prettige manier, maar wel weten- schappelijk gefundeerd.” Keuzes “Wetenschappelijke validatie is in veel beroeps- groepen, en zeker in de gezondheidszorg, niet meer zo vanzelfsprekend als het was. Dan moet je dus goed blijven opletten. De leefstijlaanpak doet zijn intrede in Nederland. Ik ben enorm voor die holisti- sche benadering. Er is een gevalideerd programma ontwikkeld, maar dat valt of staat bij een goede implementatie. Diëtisten zijn daar bij uitstek voor opgeleid. Zij gaan over voeding en gedrag en betrek- ken beweging in hun advies. Het leefstijlprogramma kan nu ook worden uitgevoerd met een opleiding van (minimaal) zestien dagen en dus zonder de vier jaar basisopleiding en vele bijscholingen zoals diëtisten die hebben gevolgd. Om die twee varianten op gelijke voet te stellen vanuit de basisverzekering oogt wat onstuimig. De aanpak van overgewicht is wel urgent en VWS stuurt daar nu goed op, maar de liefde en zorgvuldigheid naar cliënten toe vraagt om uitgeba- lanceerde beslissingen die ook op de lange termijn effect hebben.” Houvast “Als het over voeding gaat, houd ik me dus graag aan de feiten - wetenschappelijk gefundeerde richtlijnen die bijvoorbeeld door het Voedingscentrum zijn vertaald in goede adviezen. Je moet oppassen dat je niet één voedingsmiddel of product als boosdoener aanwijst als het gaat om overgewicht of diabetes. Daar is voeding veel te ingewikkeld voor.” "Wetenschappelijke validatie is niet meer vanzelfsprekend" Haar eerste honderd dagen als directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten zijn nog niet voorbij, maar haar mening over de rol van de diëtist is helder: diëtisten zijn nodig om op een prettige manier de goede dingen te blijven zeggen. Voeding is en blijft namelijk enorm ingewikkeld en mensen horen vaak liever meningen dan feiten. 20| ‘Wetenschappelijke validatie is niet meer vanzelfsprekend’ Suiker in perspectief, oktober 2019 BIANCA ROOTSAERT, DIRECTEUR NEDERLANDSE VERENIGING VAN DIËTISTEN:

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=