Suiker in perspectief editie 46 | oktober 2019

ingrediëntendeclaratie op een verpakking om uit te leggen wat het betekent wanneer bijvoorbeeld suiker als eerste of juist als laatste genoemd wordt. De andere teksten en afbeeldingen zijn veel te moei- lijk. Voor de tweede en derde generatie, die meestal (beter) Nederlands kunnen lezen, ligt dat natuurlijk anders. Superfoods “Ik blijf met mijn advies altijd zo dicht mogelijk bij het Turkse voedingspatroon, ook de generaties die hier geboren zijn waarderen dat.” De Schijf van Vijf zit wel in haar achterhoofd, maar komt zelden op tafel. Veel producten uit de Turkse keuken passen naadloos in een gezonde voeding, peulvruchten bijvoorbeeld. In Turkije kennen ze al heel lang mung beans die nu door dieetgoeroes gepromoot worden, maar ook witte bonen en kikkererwten zijn favoriet. En olijfolie, kefir (wordt vaak beter verdragen bij lactose-intolerantie, waar veel mensen van Turkse afkomst last van hebben), bulgur (veel lagere glyce- mische index dan rijst), rauwkostsalade en gegrilde aubergine (zelfgemaakt, met minder zout en olie, bijvoorbeeld als broodbeleg) vallen ook goed in de smaak. En dacht je dat het hippe freekeh een nieuw wondergraan is? In het zuiden van Turkije eten ze dat al eeuwenlang! omtaart? Een varken in de slagroomtaart? |15 Suiker in perspectief, oktober 2019 Nieuwe factsheet over suikerconsumptie! Bek ijk hier onz e nieuwe factsheet over de suikerconsumptie in Nederland. Deze factsheet laat de resultaten zien uit de Voedsel- consumptiepeiling (VCP) 2012-2016 van het RIVM. Uit deze nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige VCP uit 2007-2010. Deze factsheet kun je ook terug vinden in onze digitale informatiemap (op www.suikerwetenschap.nl). E r zijn ook nieuwe literatuur stukken in deze informatiemap toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld lezen welke rol je hersenen spelen bij de regulatie van de energiebalans. Ook is er een samenvatting toegevoegd van een onderzoek die aantoont dat kinderen die laag calorische zoete dranken drinken toch een hogere energie-inname hebben dan kinderen die water drinken. Consumptie van suikers in Nederland Wat is de inname van suikers door de Nederlandse bevolking en is deze de afgelopen jaren veranderd? Factsheet Resultatenuitde vijfdeNederlandse Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 vergelekenmetde resultaten van eerdere Voedselconsumptiepeilingen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=