Suiker in perspectief editie 46 | oktober 2019

Kayar is in Nederland geboren, haar ouders kwamen van het Turkse platteland naar Nederland. De eerste generatie migranten wist wel dat ze geen varkens- vlees mochten eten en dat alcohol verboden was, maar de Islam speelde meestal geen grote rol in hun leven. De ouders van Kayar konden geen verpakkingen lezen en letten al helemaal niet op logo’s zoals het Vinkje. Ze stonden er niet bij stil dat een kip die ze in een Nederlandse supermarkt kochten, niet halal geslacht zou zijn; in Turkije worden alle dieren namelijk volgens de Islamitische wetten geslacht. Ze hadden er ook geen idee van dat in de slagroomtaart die zij kochten gelatine zat die afkomstig was van varkens. “Als ik nu terugkijk, dan heb ik als kind heel vaak varken gegeten!” Weinig pakjes en zakjes De eerste generatie koopt het liefst verse producten, bij voorkeur in de Turkse supermarkt, omdat ze dat het meest veilig vinden. Soms gebruikt Kayar de Een varken in de slagr Gül ş ah Kayar begeleidt in haar diëtistenpraktijk in Enschede vooral cliënten van Turkse afkomst. Ze is initiatiefnemer van Turksedietist.nl, een samenwerkingsverband van Turkssprekende diëtisten. Een tip van Kayar voor haar collega’s die geen Turks spreken: “Vraag gewoon aan je cliënt wat hij of zij eet en drinkt. Niet iedereen die zijn wortels in Turkije heeft, is moslim, eet halal en leeft alcoholvrij.” GÜL Ṣ AH KAYAR 14| Een varken in de slagroomtaart? Suiker in perspectief, oktober 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=