Suiker in perspectief editie 48 | mei 2020

Eten met smaak RAMON KINNEGING, CHEF-KOK IN AMSTERDAM UMC LOCATIE VUMC “De congresbezoekers hadden de primeur en reageer- den enthousiast. Sterke punten zijn, dat de tool overzichtelijk is en dat het de patiënt weinig energie kost ermee te werken. De ingrediënten die in het model worden voorgesteld om smaken mee te versterken, zoals azijn, zout en suiker, heeft iedereen al in huis, zijn goedkoop en je hoeft geen keuken- prins(es) te zijn om ze in te zetten. Een ander belang- rijk voordeel is dat de smaakmakers alleen aan het eten van de patiënt toegevoegd hoeven te worden, zodat apart koken voor de patiënt niet nodig is. Dit geeft ook rust in het gezin.” Advisering is maatwerk, iedere patiënt is uniek “Het is heel belangrijk om goed te vragen op welk moment de patiënt de meeste klachten heeft (op welk moment van de dag, maar ook of dit bijvoorbeeld direct na de behandeling is of juist een paar dagen later) en hier op in te spelen”, vervolgt Silverio Alonso. “Met behulp van de tool kan een zorgprofes- sional, bij voorkeur een diëtist met aandachtsgebied oncologie, enkele gerichte en praktische adviezen geven om thuis uit te proberen. Heeft dit succes, dan kun je stapsgewijs uitbreiden.” De patiënt in de keuken Chef-kok Kinneging: “In ons ziekenhuis draait het programma Zorg op het Bord, waarmee we streven naar de verbetering van het welzijn van patiënten door middel van de juiste voeding. Onze keukenbri- gade speelt daarin uiteraard een belangrijke rol. Een aantal koks heeft al een opleiding in smaaksturing gevolgd, anderen doen dit nu of binnenkort. Er staat een verbouwing van de keuken op stapel, waarmee ook een ruimte wordt gecreëerd waarin we patiënten kunnen ontvangen en adviseren. Ook kunnen ze er zelf oefenen en ervaren hoe ze thuis zelf aan de slag kunnen. In de toekomst kunnen opgenomen patiën- ten nog tot een uur voor etenstijd hun menukeuze aan de ziekenhuiskeuken doorgeven. Een uitkomst voor mensen met smaakproblemen, want hun smaak kan in korte tijd veranderen!” Meer informatie over smaaksturing Op voedingenkankerinfo.nl/smaak is meer informa- tie over smaaksturing te vinden. Ook kun je hier binnenkort posters en een handige draaischijf bestellen. Klik hier voor het schema |9 Suiker in perspectief, mei 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=