Suiker in perspectief editie 48 | mei 2020

8| Suiker in perspectief, mei 2020 Eten met smaak KELLY SILVERIO ALONSO-DUIN, MSC, DIËTIST-SPECIALIST ONCOLOGIE AMSTERDAM UMC LOCATIE VUMC EN NOORDWEST ZIEKENHUISGROEP LOCATIE ALKMAAR; Tijdens en na de behandeling van kanker krijgt 50-75% van de patiënten te maken met smaakproble- men. Het risico van te weinig eten ligt dan op de loer, terwijl het juist in deze situatie zo belangrijk is om een volwaardige voeding te gebruiken en ondervoe- ding te voorkomen. Het gebrek aan smaakbeleving heeft ook een grote impact op de kwaliteit van leven, omdat de patiënt er bij elk eetmoment mee gecon- Eten met smaak Kelly Silverio Alonso-Duin was op de radio te horen bij Veronica Inside . fronteerd wordt. Patiënten hebben wat dit betreft veel behoefte aan gehoor, erkenning en sturing. Diëtist Kelly Silverio Alonso-Duin ontwikkelde samen met chef-kok Ramon Kinneging een tool waarmee patiënten thuis aan de slag kunnen met smaaksturing. Niet overvoeren met informatie “Ik trap, net als veel collega-diëtisten, vaak in de valkuil mijn patiënten te overvoeren met informatie”, vertelt Kelly Silverio Alonso. “Er zijn prachtige (kook) boeken met recepten en tips, maar mensen hebben er meestal de energie niet voor om deze te gebruiken. Ik had al langer het idee om mijn kennis en ervaring om te zetten in een eenvoudig en praktisch voorlichtings- model, in de vorm van een tool waar de patiënt ook thuis mee aan de slag kan. Toen ik de oproep zag om op het congres van VoedingNL een presentatie te geven tijdens de zogenoemde PosterPitch, twijfelde ik geen moment. Dit leek me een mooie kans en een goede stok achter de deur om mijn idee uit te werken. Mijn inzending werd genomineerd en ik won de posterprijs!” Het model De diëtist visualiseerde haar idee in samenwerking met chef-kok Ramon Kinneging. Naast de vijf bekende basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami), is ook ‘mondgevoel’ in het model opgeno- men. Hier past bijvoorbeeld ‘vet’ in, dat smaakver- sterkend op de basissmaken werkt.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=