RIVM: Voedselconsumptie 2012-2014
|11
Suiker in perspectief, januari 2017
Suiker en snoepgoed
Groenten
Brood, granen,
rijst, pasta
Fruit, noten
en olijven
Niet- alcoholische
dranken
Kruiden en sauzen
kruiden en sauzen. De eindrapportage van de VCP
2012-2016 verschijnt in 2018.
Zout, jodium en kalium
Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit
Doetinchem de inname van zout, jodium en kalium.
Het onderzoek is een indicatie van de zout-, jodium-
en kaliuminname van de Nederlandse bevolking. De
hoeveelheid zout die volwassenen in 2015 dagelijks
binnenkregen, is gelijk gebleven ten opzichte van
2006. De inname ligt met 7,4 gram per dag voor
vrouwen en 9,7 gram per dag voor mannen nog
steeds ruim boven de aanbevolen maximale
hoeveelheid van 6 gram per dag. De jodiuminname is
tussen 2006 en 2015 afgenomen met 37 procent bij
mannen en 33 procent bij vrouwen. Sinds 2008 is het
jodiumgehalte verlaagd om het mogelijk te maken
dat met jodium verrijkt zout aan meer producten kan
worden toegevoegd, zonder dat mensen te veel
jodium binnenkrijgen. In de praktijk lijkt het er niet
op dat aan meer producten verrijkt zout wordt
toegevoegd. RIVM noemt het risico op een tekort
klein. De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 niet
veranderd. Ook hier is het risico op een tekort klein.