Suiker in perspectief editie 56 | juni 2022

veroorzaken dan bij de ander. We wilden hier meer over weten zodat een duidelijker advies kan worden gegeven, met als doel de kwaliteit van leven van mensen met PDS verbeteren.” Vragenlijst “We hebben eerst een vragenlijst opgesteld betreffende 44 voedingsmiddelen om te achterhalen welke producten het vaakst klachten veroorzaken. De keuze voor deze producten hebben we gebaseerd op eerder gepubliceerd onderzoek. De vragen gaan niet alleen over de soort en heftigheid van de klachten die de deelnemers ervaren na het eten van deze voedingsmiddelen, maar ook over het welzijn van de deelnemers, zoals gevoelens van angst en depressie. We wierven deelnemers via kranten, sociale media en de PDS-belangenvereniging. De vragenlijst is online volledig ingevuld door 1601 mensen met PDS.” Top 5 “We kunnen niet echt een patroon herkennen in de uitkomsten. De klachten zijn per persoon heel verschillend. Het is wel duidelijk dat er een top 5 is van producten en bereidingen die bij de meeste mensen klachten veroorzaken: uien, kool en voeding die vet, pittig gekruid of gefrituurd is. Een andere uitkomst is dat de aard van de klachten niet bij iedereen hetzelfde is: een product dat bij de een verstopping (obstipatie) veroorzaakt, zorgt bij de ander juist voor diarree. Bovendien kan een product bij dezelfde persoon de ene keer verstopping veroorzaken en de andere keer diarree. Van alle deelnemers had 40% last van angstige en 18% van depressieve gevoelens. Dit bleek niet samen te hangen met hoe heftig men op een voedingsmiddel reageert. Het was wel duidelijk dat naarmate men op meer voedingsmiddelen heftiger reageerde, de kwaliteit van leven significant lager werd. In verband met de klachten heeft 71% van de deelnemers zijn of haar voeding aangepast; slechts 30% van deze groep deed dit onder begeleiding van een diëtist.” Darmbacteriën, één meting zegt onvoldoende “Mijn tweede studie, die is uitgevoerd samen met PhD Taojun Wang van het Laboratorium van Microbiologie, is gericht op de darmbacteriën. We onderzochten 91 mensen met en 29 mensen zonder PDS. We wisten uit eerder onderzoek dat de klachten bij PDS erg variabel zijn. De belangrijkste vraag was of het profiel van de darmbacteriën mee verandert met de aard en de heftigheid van de klachten. We deden daarvoor twee metingen met een tussentijd van vier weken en keken naar het profiel van de darmbacteriën, korteketen-vetzuren, voeding, klachten, angst, depressie en kwaliteit van leven. Wat bleek: de darmbacteriën zijn bij een persoon niet altijd hetzelfde, ze kunnen binnen vier weken heel veel veranderen ondanks dat het eetpatroon grotendeels hetzelfde blijft. We zagen ook dat in die vier weken bij 36% van de mensen de ernst van de 6| Gestructureerd puzzelen bij Prikkelbaredarmsyndroom Suiker in perspectief, juni 2022

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=